Book of Boba Fett

Book of Boba Fett

Zatímco v rámci filmů si Disney neví se světem Star Wars moc rady a drží se proto dost zpátky, u seriálů je tomu právě naopak. Myšák si už stačil alespoň některé fanoušky udobřit velmi povedeným zakončením Klonových válek a do jisté míry i Mandalorianem, který už to dotáhl na tři sezóny.

Ne každý seriál z prostředí Hvězdných válek se však povedl. Mezi ty méně opěvované patří i dnes recenzovaný Book of Boba Fett.

Boba kdo?

A kdo že to ten Boba Fett je? Lidé, kteří znají Star Wars pouze zběžně, mohou mít problém si tohoto námezdního lovce pořádně zařadit. Poprvé se objevil na plátnech kin ve filmu Impérium vrací úder a měl lví podíl na chycení Hana Sola. 

V následující epizodě byl však hned na začátku po zásluze eliminován vržením do chřtánu všemocného Sarlaca, kde se měl rozkládat dalších tisíc let.

Vidět jsme ho mohli i v jeho mladé verzi v druhé epizodě prequelové trilogie Klony útočí a ukázal se nám i v druhé sérii Mandaloriana. Všeho všudy však neměl ve světě Star Wars zase tak moc velkou roli, aby to stálo za nějaké delší povídání. 

To platilo až do chvíle, kdy si producenti v Disney spočítali, že by jim další týpek v mandaloriánské zbroji mohl pomoci vydělat na další jachty a haciendy. 

Předobraz Mandaloriana

Je potřeba si přiznat, že seriál o Boba Fettovi by nikdy nevznikl bez úspěchu Mandaloriana. A toho by nikdy nenatočili, nebýt malého, nicméně dostatečně významného štěku Boba Fetta v původní trilogii. I tak si tato postava u fanoušků získala až kultovní status.

Boba a Djin Djarin jsou od sebe takřka k nerozeznání. Nejenže nosí prakticky totožnou mandalorianskou zbroj, jsou málomluvní (Boba v původní trilogii dokonce nemluví vůbec), ale také se živí lovem lidí i nelidí na zakázku. 

Rychlokvaška

A přesně tahle práce nakonec dostala Bobu do problémů. Jak již bylo řečeno výše, na začátku epizody šest si nebohý Boba ustlal v Sarlacově žaludku. Místo toho, aby se tam pohodlně rozkládal další tisíciletí, rozhodl se raději pro útěk, což pro něj znamenalo nejen záchranu života, ale zároveň i zajímavou příležitost.

Řádění v epizodě šest totiž mimo jiné nepřežil ani místní kápo Jabba the Hutt, jehož místo chce Boba zaujmout. A přesně o tom je celý seriál.

Zní to docela zajímavě. Gangsterka z prostředí Star Wars tady ještě nebyla a s dobrým scénáristickým i režisérským vedením by to mohla být pecka. Problém je, že nic takového tento seriál nemá. 

Děj se částečně sestává ze vzpomínek Boby na dobu, kterou strávil zraněný v Tuskenském táboře a z aktuálního dění. Ani jedno za moc nestojí. Akce je nudná, často dokonce trapná. Dialogy jsou na tom ještě hůř.

Jde vidět, že samotný Boba, jehož postava měla ve filmech fungovat hlavně jako cool faktor, seriál prostě utáhnout nedokáže a moc tomu nepomáhají ani vedlejší postavy.

Záchrana v podobě Mandaloriana

I proto se scénáristi rozhodli, že do příběhu zakomponují také Mandaloriana Djin Djarina, který se ke konci seriálu stane víceméně hlavní postavou. Už jen tento fakt svědčí o tom, že tohle dílo se skutečně moc nepovedlo, i když potenciál tu byl.

Jedná se o další Star Wars rychlokvašku, která možná dokáže zaujmout děti školou povinné, avšak odrostlejší milovníci příběhů z předaleké galaxie by si měli raději nechat zajít chuť. 

Bohatě postačí pustit si jednu epizodu s Mandalorianem, jejíž shlédnutí je naprosto nezbytné pro pochopení třetí řady tohoto seriálu. Ten totiž nenavazuje na poslední sérii, ale právě na Book of Boba Fett, což je od tvůrců docela podpásovka.