5 zajímavostí o Orient Expressu

5 zajímavostí o Orient Expressu

Zatímco dnes se na delší vzdálenosti běžně cestuje letadlem, ve druhé polovině devatenáctého století se k tomuto účelu používaly buďto koňské síly, lodě nebo vlaky. Ty však tehdy nenabízely takový komfort jako je to zvykem dnes, tedy až na pár nepatrných výjimek. Jednou z nich byl i Orient Express.

1. Pouze pro smetánku

V dobách své největší slávy patřilo k dobrému bontonu se alespoň jednou svést Orient Expressem. Lístky z pochopitelných důvodů nebyly zrovna nejlevnější, a proto takto necestovali lidé s běžnými příjmy, ale hlavně bankéři, politici a tehdejší hvězdy showbyznysu.

Vlak byl i na dnešní dobu vybaven nebývalým luxusem. Zařízení interiéru bylo vyvedeno až do absurdní dokonalosti. Pasažéři se měli cítit jako v bavlnce. Proto se také stolovalo pouze se stříbrnými příbory, které nebyly běžné ani v lepších rodinách. 

Ve vlaku se dokonce nejednou svezla i slavná Mata Hari, kurtizána, orientální tanečnice a také špiónka, která za tento svůj koníček nakonec draze zaplatila.

2. Vražda v Orient Expressu je výmysl

Mnozí lidé mají Orient Express v paměti hlavně díky skvělé detektivnímu románu od Agathy Christie Vražda v Orient Expressu. Dlouhá desetiletí panují u celé řady čtenářů představy, že kniha byla alespoň částečně inspirována skutečnými událostmi.

Je sice pravda, že Agatha Christie ve vlaku prokazatelně alespoň jednou jela, nicméně během její cesty se tento druh zločinu rozhodně neudál. A dokonce se nic podobného nestalo ani nikdy jindy. Celý příběh je tedy od prvního do posledního písmena pouhopouhou fikcí.

3. Bombový atentát

V Orient Expressu se údajně odehrál i bombový atentát, po kterém se role zdravotní sestry ujala tehdy známá herečka a zpěvačka, Josephine Baker

Je sice pravda, že podobný incident se skutečně udál, ale v jiné době a s jiným osazenstvem. Během výbuchu na palubě vlaku tehdy určitě Josephine nebyla a už vůbec neošetřovala raněné.

4. Vhodný oděv

Orient Express vždy platil za něco výjimečného a tomu muselo odpovídat také oblečení. Toto mimochodem platí i v dnešní době. Rozhodně nebylo a není možné nastoupit na palubu pouze v šortkách. Muži musí mít oblečené kalhoty, ženy delší sukně. 

K večeři se pak odjakživa doporučovalo mít ideálně frak, případně alespoň vhodný oblek s motýlkem či kravatou. Přijít ke stolu jen v ležérním oblečení je i v současnosti bráno jako vrchol nevkusu.

5. Kuchyně na přání

A když jsme u toho jídla, asi nikoho nepřekvapí, že v Orient Expressu se vždy výborně vařilo. V jeho kuchyni se vystřídal nejeden michelinský kuchař. Pokaždé se samozřejmě používaly hlavně čerstvé suroviny.

Kdo snad měl speciální přání, ať už kvůli vytříbeným chuťovým buňkám, či nutnosti dodržovat zdravotní dietu, takřka vždy mu bylo vyhověno.

Nejznámější vlak všech dob

Orient Express je bez nejmenších pochyb nejznámějším vlakem všech dob. Svou popularitu si vydobyl nejen díky úžasnému luxusu.

Část své slávy vlaku propůjčily i mnohé historické osobnosti z řad umělců, politiků či vědců.

Kategorie