Běhají, běháme, běhej: Vyberte si některou z běžeckých aplikací

Běhají, běháme, běhej: Vyberte si některou z běžeckých aplikací

O tom, že běhání patří mezi nejoblíbenější sport mezi rekreačními sportovci, nemůže být pochyb ani v 21. století. V lednu 2019 vyšla nová termínovka běžeckých a triatlonových akcí, které se pořádají na našem území.

Její rozsah je téměř tři strany a obsahuje na 1800 závodů od přespolních závodů po známé městské maratony.

Autor

Důvody, proč je vhodné myslet na běžeckého parťáka, alespoň toho neživého v podobě chytré aplikace, jsme sepsali v dřívějším článku Proč a jak si vybrat běžeckou aplikaci.

V tom dnešním vám představíme čtyři z těch nejvíce používaných. Kterou si vyberete?

Runtastic: Jednička mezi sportovními aplikacemi

Tato appka do dnešního dne přesáhla 10 miliónů stažení, což ji řadí mezi TOP sportovní aplikace vhodné nejenom pro běh. Je kompatibilní s oběma operačními systémy – iOS i Android.

Svůj věhlas získala díky jednoduchému designu, možnosti volby mezi sportovními činnostmi a přehlednými statistikami. Během běhu vás bude robotický hlas upozorňovat o uběhlé vzdálenosti a spálených kaloriích.

Pokud máte jen free verzi, po 2 km hlas utichne. Placená verze aktuálně stojí 129 Kč, ale podle nás ji začátečník nepotřebuje.

Nevýhoda Runtasticu spočívá v nemožnosti mít vlastní hudební přehrávač. Musíte využívat ten v aplikaci a přes něj pouštět vlastní playlist, což vás za běhu omezuje.

Nike+ Run Club: Mějte svého kouče

NRC aplikace je nástupcem dřívějšího Nike+ Running, která přichází s řadou vylepšení. S povděkem kvitujeme hlasového průvodce, týdenní a měsíční výzvy a možnost si sestavit tréninkový plán sobě na míru.

Sledování výkonnosti (tempo, kilometráž, tepovka, převýšení) je samozřejmou součástí appky. Pro sestavení tréninku na tělo využijte funkcionalitu Nike+ Coach. Součástí jsou rovněž motivační skladby z Nike+ Run Club a zapojení se do komunity pod Nike+.

V komunitě lze sdílet dosažené výsledky a vzájemně se na dálku podporovat při trénincích.

Pokud se věnujete vícero sportům, pak vás asi zklame fakt, že NRC je výhradně běžeckou aplikací. Žádnou jinou sportovní aktivitu tady nenavolíte.

Endomondo: Nenáročná běžecká appka

O této aplikaci už byla na našem portále řeč. Recenzi si přečtěte v článku, my vám ale dáme jedno doporučení.

Vlastníte-li chytrý fitness náramek na měření tepu, nepotřebujete mobil s appkou pro běh. Spárujte náramek (hodinky) s mobilem a po doběhnutí si data z Endomondo jednoduše stáhněte do PC.

RunKeeper: Porovnejte své výkonnosti

Další z aplikací, která zvládne více než samotný běh, je RunKeeper. Na čtvrtém místě v našem žebříčku je zejména z důvodu neustálého vnucování přechodu na prémiový účet.

Ve free verzi neočekávejte nijak promakané statistiky, spíše takovou Facebook zeď s výsledky. Na druhou stranu appka hned na úvodu zobrazuje srovnání s minulým měsícem, takže můžete rychle sledovat vlastní pokroky.

Neztraťte se při běhu díky GPS lokátorům

Výše zmíněnými appkami svět běžeckých pomocníků nekončí. Narazit můžete také na Sport-Tracker, MyTracks, SportyPal či Stravu a její heat mapy.

Díky GPS navigaci většina z aplikací dokáže zobrazovat vaši přesnou polohu na mapě každou vteřinu.

Neztratíte se tak za běhu, ani při týmových geolokačních hrách, kde řadu z těchto appek využijete.