Blíží se věk virtuální reality?

Blíží se věk virtuální reality?

Virtuální realita je tu s námi již pár desítek let, a i přesto se nejedná o příliš rozšířenou záležitost, alespoň prozatím. Toto se však může v poměrné blízké době změnit, třeba pomocí Metaverse. 

Tento umělý svět patří mezi další zajímavé počiny Marka Zuckerberga, zakladatele a majitele společnosti Meta, dříve známé jako Facebook.

Proč se zajímat?

Jednoduše proto, že Mark Zuckerberg má ambice do svého virtuálního království nalákat co nejvíce lidí a vzhledem k tomu, jak moc se mu to podařilo v případě Facebooku, není radno Metaverse podceňovat.

Ten je sice dnes ještě v plenkách, ale pořád se na něm tvrdě pracuje a majitel stále největší sociální sítě světa do něj vkládá obrovské naděje i zdroje.

Metaverse má fungovat jako skutečný virtuální svět, ve kterém si vytvoříme svého avatara, jehož prostřednictvím budeme komunikovat s dalšími avatary a obecně interagovat s prostředím.

Zatím to zní jako velmi levná verze World of Warcraft. Hlavní rozdíl zde spočívá v tom, že se člověk nedostává do virtuálního světa skrze monitor, ale využívá k tomu speciální VR brýle. 

Díky tomuto zařízení budeme moci vnímat Metaverse svýma vlastníma očima a více se tak do něj ponořit

Nejde o nic laciného

Vzhledem k tomu, že VR brýle a další serepetičko nejsou dnes zrovna nejlevnější záležitostí, neočekává se, že by se měl Metaverse ve velkém rozšířit zítra nebo příští týden.

Většina lidí si prostě zařízení za patnáct tisíc korun nepořídí. Navíc je to jen základ, jelikož virtuální svět musí být spuštěn na počítači a určitě nebude stačit jen nějaký základní model za pár tisícovek.

Největší aktuální překážkou pro masivní rozšíření Metaverse je tedy cenová dostupnost, či spíše nedostupnost. Nejde ovšem o jediný zádrhel. Svět, kde se budou pohybovat tisíce a miliony panáků musí být také něčím zajímavý a pro uživatele přínosný.

A to může být ještě větší problém než cena hardwaru.

Opravdový svět z jedniček a nul

Zuckerberg rád Metaverse představuje jako mnohem sofistikovanější alternativu internetu, kam se běžně dostáváme pomocí počítačů a chytrých mobilních telefonů.

Jejich prostřednictvím si můžeme snadno najít potřebné informace, domluvit si schůzku, vyřizovat si maily či se účastnit firemních porad.

Výše zmíněné aktivity by mělo být možné dělat i ve virtuální realitě, díky čemuž však bude člověk do všeho dění mnohem více vtažen.

Zatímco při práci na počítači, případně mobilním telefonu jsme schopni vnímat své okolí, jakmile se dostaneme do Metaverse, staneme se součástí nového světa tvořeného jedničkami a nulami.

To může na jednu stranu znamenat mnoho pozitiv hlavně v oblasti komunikace, na druhou stranu zde hrozí i úplné odpoutání od reality. Už dnes je problém dostat některé lidi od počítače

Budoucnost je nejistá

Když virtuální světy nabídnou to samé, ovšem s mnohem větší imerzí, je velká pravděpodobnost hraničící s jistotou, že se část společnosti stane na Metaverse, případně na konkurenčních projekt závislá.

Otázka je, jak velká část populace bude takto postižena a jak složité bude zbavit je jejich závislosti. Na to nám ale odpoví až budoucnost.

Kategorie