Cassie – nejrychlejší robotický sprinter

Cassie – nejrychlejší robotický sprinter

Dnes už existuje obrovské množství robotů, kteří se používají nejen v průmyslu, ale jsou běžní i v domácnostech, například ve formě roztomilých psíků. 

Stále častěji se ovšem tyto stroje využívají i k průzkumným činnostem při různých přírodních katastrofách. V blízké budoucnosti navíc budou roboti zcela nepochybně běžnou součástí většiny moderních armád světa. 

Stejně jako má dnes doma každý alespoň jeden počítač, za dvacet třicet let bude mít každá domácnost svého robota. Někteří budou dost možná alespoň z části navrženi podle současných modelů typu Cassie.

Pštrosí nohy

Cassie je produkt společnosti Agility Robotics. Světu byla Cassie představena již v roce 2017, nicméně pozornost si získala až o pět let později, jelikož až tehdy byla tato robotka schopna dokončit pětikilometrový běh za závratných 53 minut. To však není jejím jediným úspěchem. 

Na kontě už má totiž i rekord v běhu na sto metrů, a sice v kategorií dvounohých robotů. Konkurence se čtyřmi končetinami je zatím přeci jen o fous lepší, na druhou stranu nikde není řečeno, že s několika vylepšeními v rámci konstrukce a změnami v softwaru nebude Cassie těch nejvyšších met ve všech robotických kategoriích.

Jedním z hlavních důvodů, proč je Cassie tak rychlá, je její specifická tělesná struktura. Na rozdíl od mnoha humanoidních robotů typu Atlas, kteří svou tělesnou stavbou připomínají člověka, Cassie druh homo sapiens nepřipomíná vůbec v ničem.

V podstatě se jedná o řídící jednotku, k níž jsou z boku připojeny nohy. Ovšem ani ty nemají lidskou formu. Tvůrci této robotky se nechali inspirovat u jiného zástupce živočišné říše, a sice u pštrosa.

Kolena se tedy u Cassie neohýbají dopředu, jak je běžné u nás, ale směrem dozadu. To je velmi praktické, jelikož pštros, ač na to nevypadá, je velmi zdatný běžec na dlouhé vzdálenosti. V případě potřeby dokáže běžně zdolat i padesátikilometrovou vzdálenost během jediné hodiny

Aby mohla být Cassie také tak efektivní, nepotřebuje pouze vhodné tělesné proporce, ale zároveň také dobře napsaný program, který vše uřídí. A to se ukázalo jako ten největší problém.

Umělá inteligence

Vytvořit totiž vhodný algoritmus pro běh je skutečně hodně náročnou záležitostí, a tak se tvůrci z Agility Robotics rozhodli pro umělou inteligenci. Díky tomuto řešení se mohla Cassie začít učit správně běhat od píky, což se ukázalo jako sice poměrně zdlouhavá, nicméně správná cesta.

Problém nespočíval ani tak v běhu jako takovém, ale ve startování, respektive zastavování. Tyto disciplíny jsou pro AI mnohem náročnější než udržovat kontinuálně konstantní pohyb. Z toho důvodu je Cassie řízena dvěma neuronovými sítěmi. Jedna se stará o běh jako takový, druhá pak zajišťuje bezproblémový start a zastavení.

Roboti už dávno nejsou pouze roztomilý hračkami ani výplody autorů sci-fi románů. Používají se stále častěji v mnoha odvětvích. A už teď je víceméně jisté, že výtvory typu Cassie jsou jen první vlaštovkou z mnoha.