Do Bratislavy i v parném létě

Do Bratislavy i v parném létě

Krásné letní dny se jen málokomu chce trávit uvnitř budov, ať už jakkoli krásných nebo památných; rozpálené ulice velkoměst však také nejsou to pravé ořechové.

Bratislava láká čím dál víc turistů, kde však v této slovenské metropoli prožít horké slunečné období?

Horský park

Uvnitř Starého města se ukrývá překvapení v podobě dvaadvacetihektarového lesa s horským terénem. Vznikl zde ve 2. polovině 19. století a dodnes poskytuje možnost procházet se autentickými křivolakými stezičkami ve stínu rozmanitých druhů stromů, scházet se s přáteli nebo pořádat kulturní akce. 
 

Kromě příjemné procházky v přírodě vzrostlé uprostřed velkoměsta se do parku dá samozřejmě i zajít jen tak posedět na kávu nebo třeba navštívit minizoo.

Obzvlášť v posledních letech se park stává dějištěm rozmanitých akcí a na své si tu přijde snad každý.

Botanická zahrada

Ukrýt se před horkem a zároveň strávit čas mezi rostlinami se dá i v botanické zahradě. Ta bratislavská je součástí Univerzity Komenského v Bratislavě, sestává nejen ze skleníků, ale i z exponátů rostoucích pod širým nebem, které tak vytvářejí příjemný dojem udržovaného parku.

Botanická zahrada se stará o několik tisíc druhů rostlin a je veřejnosti přístupná od jara až do podzimu.

Zlaté písky

Komu by nestačil k ochlazení jen stín stromů, pro toho má Bratislava přichystané své vlastní jezero. Zlaté písky jsou přírodní koupaliště, které má v průměru asi 400 metrů a v jehož středu lze vidět zalesněný ostrov.

Jezero je využíváno ke koupání, sportům i rekreaci, takže zde najdete upravenou pláž i stánky či hospůdky s občerstvením.

Krypty pod katedrálou

Dóm svatého Martina je jednou z nejnavštěvovanějších památek v Bratislavě. Původně gotický chrám patří k symbolům Bratislavy a díky své monumentálnosti, bohaté historii i vzácnému inventáři patří k zajímavostem, které stojí za to ve slovenské metropoli vidět.

Kdo by se chtěl ukrýt před sluncem a horkem, ten může vstoupit do podzemí, které pod katedrálou ukrývá řadu krypt. Dohromady se v nich nachází na devadesát hrobů, patřících mimo jiné arcibiskupům.

Dvě z krypt jsou přístupné veřejnosti a mohou tak návštěvníkům zprostředkovat pohled do „bratislavských katakomb“.

 

Bratislavu můžete poznávat i za horkých dnů

I o prázdninovém čase plném slunečných dnů, kdy většina lidí nemá chuť vláčet se rozpálenými ulicemi, se dá vyrazit do velkoměsta.

V Bratislavě můžete vyhledat stín staletých stromů, nechat se okouzlit krásnými květinami, skrýt se v podzemí nebo se třeba osvěžit v chladivé vodě zdejšího přírodního koupaliště.

Kategorie