Do Telče na letní festival

Do Telče na letní festival

Kdo jednou navštívil Telč, bude se do tohoto moravského města jistě rád vracet. Nádherné renesanční jádro, které si vysloužilo zápis na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO, sestává z řady cenných historických budov, především měšťanských domů s atmosférickým podloubím a rozsáhlého renesančního zámku.

Díky letnímu festivalu však návštěvníkům může uvíznout v paměti i jako centrum hudby, umění a kultury.

Prázdniny v Telči

Více než dvoutýdenní telčský festival se uskutečňuje zpravidla v polovině prázdnin. Na nádvoří překrásného státního zámku se každoročně sjíždějí návštěvníci, aby zde vyslechli sérii koncertů významných českých interpretů.

Festival Prázdniny v Telči je však komplexní akcí a hudební složka je jen jednou z jeho částí. K festivalu patří i program pro děti, divadelní představení, trhy s nepřeberným množstvím stánků i gurmánské zážitky.

Zámek a Panský dvůr

Koncerty v Telči jsou nezapomenutelné především díky tomu, že se odehrávají na nádvoří krásného telčského zámku. Výstavba zámku probíhala ve 2. polovině 16. století pod silným vlivem italské renesance, kromě interiérů často využívaných i k natáčení poutá dnes zámek pozornost především skvěle zachovanými exteriéry.

O oblibě festivalu svědčí i skutečnost, že jej pořadatelé kromě zámeckého nádvoří museli rozšířit i do dalších prostor – do nově zrekonstruovaného Panského dvora. Panský dvůr patřil k zámku, v minulém století byl připojen k zemědělské stole jako školní statek.

Areál několik let chátral, nyní slouží jako centrum volného času a právě zde jsou pořádány dílčí části festivalového programu.

O festivalu

V současnosti se festival rozšířil ještě o druhou část – Vánoční prázdniny v Telči. I tato akce se odehrává v prostorách státního zámku v Telči a může zpříjemnit poslední dny roku.

Festival umožňuje zakoupení lístků i na konkrétní koncerty a akce, takže si každý může vybrat jen to, o co má zrovna zájem.

Pokud budete chtít strávit na Prázdninách v Telči více dní, je ve městě poměrně široké spektrum ubytování, mimo jiné i penziony a hotely přímo na historickém náměstí.

Pro ty, kdo přijedou jen na jeden den se nabízí možnost odstavit auto například na Centrálním parkovišti Telč.

 

Do Telče na festival

Telč je známá především díky svému jedinečnému historickému centru, v posledních letech ji však stále více lidí navštěvuje díky bohatému kulturnímu programu, který pro své návštěvníky chystá.

Přidejte se k nim i vy a prohlédněte si městskou památkovou rezervaci v netradiční festivalové atmosféře.

Kategorie