Evropský navigační systém Galileo

Evropský navigační systém Galileo

Výstavba systému Galileo byla zahájena především proto, aby měl náš kontinent svůj vlastní družicový navigační systém nezávislý na tom americkém.

Díky velkému počtu satelitů na oběžné dráze bude Galileo již brzy nad ostatními systémy vynikat nejen svojí přesností, ale i rozsahem pokrytí zemského povrchu svým signálem.

Evropský navigační systém byl pojmenován podle středověkého italského astronoma, fyzika a filozofa Galilea Galilei, který se zabýval mimo jiné i konstrukcí kompasu a otázkou námořní navigace.

Na výstavbě družicového systému se podílejí státy Evropské unie a zastřešuje ji Evropská kosmická agentura spolu s Evropskou komisí.
 

Na rozdíl od amerického GPS a ruského navigačního systému GLONASS, které byly původně vyvinuty především pro vojenské účely, je Galileo čistě civilním systémem.

To mimo jiné znamená, že jej bude možné plně využít i za výjimečných situací, během kterých by mohl být provoz GPS a GLONASS pro civilní uživatele omezen.

Družice s dětskými jmény

První testovací družici vynesla do vesmíru ruská raketa Sojuz-FG/Fregat z kazašského kosmodromu Bajkonur na konci roku 2005.

Vynesení prvního navigačního satelitu systému Galileo pak proběhlo o šest let později z kosmického centra ve Francouzské Guyaně a bylo následováno postupným vypuštěním několika dalších družic v následujících letech.

Ty byly pojmenovány po dětech, které vyhrály národní kolo celoevropské výtvarné soutěže pořádané v 27 zemích Evropské unie. O český název se zasloužil David Markarjanc z Hradce Králové a družice, která nese jeho křestní jméno, byla do kosmu vypuštěna roku 2012.

Po zahájení úplného provozu, plánovaném na rok 2019, se bude v systému Galileo nacházet třicet družic na střední oběžné dráze Země ve výšce 23 222 km.

Obíhat budou po třech kruhových drahách, přičemž na každé z nich bude umístěno devět operačních družic a jedna záložní.

Na co se můžeme těšit?

Systém Galileo začal poskytovat uživatelům své služby na konci roku 2016. Své konkurenty GPS a GLONASS chce předběhnout zejména vysokou přesností, která by měla po zahájení plného provozu dosahovat jednoho metru pro běžné uživatele a 30 cm pro platící zákazníky a složky záchranného systému.

Díky většímu počtu družic pokryje Galileo signálem větší plochu než systém GPS, jehož využití je problematické zejména v polárních oblastech.

Zpřesněte svoji navigaci s Galileem

Protože jsou satelity systému Galileo kompatibilní s družicemi GPS a GLONASS, lze využívat všechny tři systémy dohromady a tím zlepšit přesnost určení polohy během navigace či hraní geolokačních her.

Na rozdíl od GPS družic však nemusejí být družice ostatních systému kompatibilní s každým mobilním telefonem. Jak je na tom ten váš, můžete snadno zjistit například pomocí aplikace GPS Test.

Ta zobrazuje seznam všech satelitů, od kterých můžete přijímat signál.

Kategorie