Geocaching: Honba za podkladem

Geocaching: Honba za podkladem

Pro mnohé bude asi známější počeštělá obdoba tohoto slova, a tím je keška nebo také hledaní kešky. Ve skutečnosti je geocaching něco mezi sportem a turistikou.

Jde vlastně o více či méně náročnou procházku, při které za pomocí GPS souřadnic hledáte ukrytý poklad.  

Kde se vzala, tu se vzala první skrýš

První keška byla nalezena již 4. května roku 2000 na území Spojených států amerických.

V té době se píše o tzv. Great GPS Stash Hunt. Oficiální název Geocashing získala hra o necelý měsíc později. V České republice byla umístěna první keška přesně o rok později. Je stále aktivní a leží v přírodní rezervaci u Štramberku.

Svou oblibu si hra získala poměrně rychle. Za prvních pět let své existence se rozšířila po celém světě.

V roce 2005 bylo hlášeno přes 171 000 skrýší ve 215 zemích. V loňském roce se číslo aktivních kešek dostalo přes hranici tří milionů.

U nás je tato hra také oblíbená a my si při svých procházkách můžeme vybrat k hledání jednu z téměř 53 000 schránek.

Procházka s pointou

Keška bývá povětšinou voděodolná schránka, například uzavíratelná plastová krabička. Ta musí být dostatečně velká, aby se do ní vešel zápisník s propiskou.

Do tohoto zápisníčku vždy zaznamenáte své jméno a datum, kdy jste kešku objevili. Ve schránce pak bývají umístěné různé předměty a menší poklady.

Pokud kešku naleznete, můžete si nějaký předmět v ní umístěný vzít. Bývá však zvykem na oplátku něco zanechat pro další nálezce.

Smysl této hry tkví v tom, abyste si užili si co nejvíce zábavy a objevovali přitom ne příliš turisticky známá místa.

Hledači pokladu, takzvaní kašeři jindy uvádění jako kačeři, se tak vypravují do tajemných koutů České republiky i okolních států, které by za jiných okolností nenavštívili.

Obtížnost nalezení pokladu bývá různá. Někteří mají za cíl objevit co nejvíce kešek za krátký čas, jiní si naopak volí obtížný terén nebo se vydávají hledat poklady do zahraničí.

Pravidla hry

Existuje několik druhů kešek podle jejich charakteru. Některé schránky jsou umístěné na předem definovaném místě, které objevíte za pomocí GPS souřadnic.

Ty jsou dohledatelné na webových stránkách pro registrované členy. Pro nalezení například mystery kešky je zapotřebí v průběhu hledaní luštit různé hádanky nebo šifry, které následně vedou ke správných souřadnicím.

Existují také tzv. multi kešky. Pro nalezení finální schránky je potřeba nejprve nalézt několik menších skrýší a z informací tady získaných teprve objevit souřadnice finální skrýše.

Pokud kačera nebaví jen hledat kešky a nabral už dostatek zkušeností, může založit svou vlastní schránku. Kačer by měl vybrat vhodné místo, například poblíž historické památky.

Keška by se v žádném případě neměla nacházet na soukromém pozemku bez povolení majitele. Po pečlivém výběru místa stačí uložit voděodolnou krabičku, vložit do ní připravený obsah a kešku dobře zamaskovat.

Po schování kešky a zaměření souřadnic je vždy nutné odeslat žádost o založení kešky na oficiální stránky hry. Je potřeba pamatovat na fakt, že dva poklady nesmí být blíže jak 161 metrů od sebe navzájem.   

Od Geocachingu až k TerraHuntu

Hra Geocaching existuje již od roku 2000. Jedná se o oblíbenou činnost, která spojuje příjemnou procházku s hledáním pokladu podle GPS souřadnic. Na území České republiky je v dnešní době na 53 000 aktivních schránek.

Pokud by vás lákalo najít si také svůj poklad, vyzkoušejte naší týmovou hru Treasure Hunt a spojte tak zábavu s poznáváním historických míst našich měst!