Jurkovičova vila v Brně

Jurkovičova vila v Brně

Přestože je Jurkovičova vila jedním z architektonicky nejvýznamnějších objektů v Brně, často se na ni ve výčtu toho, co je v moravské metropoli nutné vidět, zapomíná.

Brněnská vila je přitom jedním z vrcholů Jurkovičovy tvorby a rozhodně stojí za pozornost.

Architekt Jurkovič

Dušan Jurkovič se narodil na Slovensku, většina jeho pracovního života je však spojena s projekty na českém území.

Proslavil se především svými stavbami na Pustevnách a v Luhačovicích, jedním z jeho významných objektů je však i brněnská vila, kterou postavil pro svou rodinu a která dnes spadá pod Moravskou galerii v Brně a je běžně přístupná veřejnosti.

Brněnská vila

Vilu začal Jurkovič stavět někdy kolem roku 1905 a v té době už mohl pracovat s velkým množstvím zkušeností.

Slavnému architektovi se při stavbě jeho vlastního obydlí podařilo skloubit módu dobové anglické a vídeňské architektury spolu s pro něj typickými prvky folklóru.

Vzhledem k tomu, že se jedná o Jurkovičovo pozdnější dílo, ustoupily při jeho realizaci výrazné malby typické pro lidové umění stylizovanější ornamentální výzdobě.

Vlivy anglické architektury se projevují především v pojetí samotné stavby jako rozlehlého sídla plnící funkci rodinného obydlí a zároveň reprezentačních prostor i ve využití velké vstupní haly se schodištěm.

Kromě barevných zdobných prvků převzatých z folklóru, odkazuje na lidové umění i mozaika na fasádě nebo typické dřevěné obložení interiérů či řezbářské umění využité při práci s dřevem.

Stezka okolím Jurkovičovy vily

Aby se k vile člověk dostal, musí respektovat Jurkovičovu touhu zasazovat své stavby do přírodních scenérií.

Vila se nachází mimo centrum, v Žabovřeskách, které v době vzniku stavby dokonce ani nepatřily k Brnu, ale byly samostatnou obcí.

Pokud si chcete užít takřka neměstské okolí vily, vydejte se po Stezce okolím Jurkovičovy vily, která začíná ve Wilsonově lese a dovede vás i k dalším architektonicky zajímavým objektům.

Vila je pro veřejnost otevřena celoročně, otevírací doba se liší dle sezóny. Součástí prohlídky jsou i výstavy, které Moravská galerie do vily umisťuje.

Okouzlení originální architekturou

Jurkovičova architektura se stala velkým fenoménem a turisté z celého světa navštěvují místa, která architekt ovlivnil svým nezaměnitelným rukopisem.

Okouzlení folklórem se projevilo v celé jeho práci, avšak dokázal je propojit s funkčností a moderními trendy.

Vila v Žabovřeskách je jedním z vrcholů jeho tvorby a může se stát zajímavým cílem vaší cesty.

Kategorie