Kroměřížské unikáty

Kroměřížské unikáty

Jedním z důvodů, proč by byla Kroměříž zajímavá i bez svého překrásného Arcibiskupského zámku, je skutečnost, že byla na počátku dvacátého století otevřená vědě a různým pokusům.

Díky vědeckým nadšencům té doby se nám tak zachovaly různé exponáty – některé trochu bizarní, jiné světového významu – které určitě stojí za to vidět na vlastní oči.

Foucaultova kyvadlo v kroměřížské Rotundě

Naprosto výjimečným zážitkem, který by si žádný návštěvník Kroměříže neměl nechat ujít, je prozkoumání slavného Foucaultova kyvadla. Když v roce 1851 fyzik Foucault představit svůj experiment, dal tak světu první vizuální důkaz, že se země otáčí kolem své osy.

Zhruba o půl století později nechal kroměřížský profesor František Nábělek v Květné zahradě instalovat repliku slavného kyvadla.

Díky němu si tak můžeme i dnes prohlédnout důmyslný vynález založený na dvacetikilové kouli, jež visí na více než dvacetimetrové struně, a hrotem, který je připevněný k jejímu spodnímu okraji, vpisuje do jemného písku trajektorii kopírující pohyb země.

Foucaultovo kyvadlo najdeme přímo uprostřed Květné zahrady, ve slavné Rotundě. Osmiboká stavba zde vznikla ve druhé polovině sedmnáctého století a dodnes ohromuje především bohatou štukovou výzdobou a freskami zachycujícími mytologické výjevy, mimo jiné inspirované Ovidiovými Proměnami.

V kroměřížské Rotundě, kterou je možné navštívit v sezóně během pravidelných prohlídek a mimo sezónu po domluvě, se tak vzácným způsobem prolíná umění s vědou.

Nezvyklý orloj

Když už by si člověk myslel, že ho v Kroměříži nemá co překvapit, stačí zavítat do Muzea Kroměřížska na Velkém náměstí. Kromě tří stálých expozic, věnujících se rané historii města nebo životu a dílu zdejšího rodáka Maxe Švabinského, totiž můžete narazit na podivný vynález s názvem Linduškův časostroj.

Zdejší bednář Jan Linduška tento krásně zdobený časostroj zkonstruoval v roce 1929. Celá řada různě velkých ciferníků ukazuje samozřejmě čas, ale také datum, roční období nebo měsíční cykly.

Linduškův časostroj je další ukázkou toho, jak se na počátku minulého století zajímali kroměřížští občané o vědu a všechno, co s ní souvisí. Linduškův časostroj je jen jeden a rozhodně stojí za vidění.
 

Prohlédnout si práci nadšených vědátorů

Již v článku Pět kroměřížských tipů jsme vám představili kroměřížskou hvězdárnu, která také vznikla díky místnímu nadšenci.

S návštěvou zdejších pamětihodností tak můžete spojit i prohlídku práce lidí, kteří byli nadšení z nových vědeckých objevů a chtěli přispět k rozvoji nové doby svým dílem.

Díky nim má být Kroměříž na co hrdá.

Kategorie