Které found footage horory patří mezi ty nejoblíbenější?

Které found footage horory patří mezi ty nejoblíbenější?

Hororový žánr je docela populární. Lidé se totiž rádi kontrolovaně bojí. Horory jsou zároveň oblíbené i u filmových producentů. Na rozdíl od akčních, válečných či sci-fi filmů je možné natočit horor i za pár pětek.

Dvojnásob to pak platí o found footage hororu.

Specifika

Základním prvkem každého found footage hororu je autenticita, respektive její zdání. Divák sleduje veškeré dění prostřednictvím hlavního hrdiny, jenž vše zaznamenává na kameru. Díky tomu je mnohem snadnější proniknout do víru dění, což jen umocňuje zážitek z filmu. 

Právě proto je o found footage horory takový zájem, i když ve většině případů nedávají příliš valný smysl. Jen málokdo by asi utíkal před šílenými vrahy, démony, duchy či zombíky se zapnutou kamerou/mobilem v natažené ruce. 

Kdo však dokáže tuto nelogičnost vypustit z hlavy, ten se u těch nejlepších filmů z tohoto hororového žánru královsky pobaví. A které found footage horory patří mezi ty nejoblíbenější?

Záhada Blair Witch

Tento film bezpochyby definoval žánr found footage hororu tak, jak ho dnes známe. Když vstoupil v roce 1999 do kin, způsobil velké pozdvižení. I když Záhada stála jen pár desítek tisíc dolarů, dokázala vydělat čtvrt miliardy. Jedním z důvodů byla i chytrá reklamní kampaň.

Ta prezentovala film jakožto autentický dokument poskládaný ze záznamů tří pohřešovaných filmařů, jež se ztratili hluboko v lesích. 

Pátrání po čarodějnici z Blair není z dnešního pohledu kdovíjak strašidelné. Když pomineme posledních deset minut a pár záběrů na znepokojivě vyhlížející postavičky z větviček, většinu času se ve filmu v podstatě nic zajímavého neděje.

I přesto si Záhada Blair Witch místo v tomto žebříčku zaslouží, a to hlavně pro své prvenství. Po velkém úspěchu prvního dílu byla natočena dvě pokračování. Ani jedno z nich ale nestojí za zmínku.

Cloverfield

Ještě předtím, než se režisér J.J. Abrams rozhodl zprznit Star Trek a zničit ságu Star Wars, podílel se na tvorbě docela slušných filmů. Produkoval například jeden z nejdražších found footage hororů všech dob – Cloverfield.

Film je vyprávěn z pohledu několika přátel, kteří se snaží dostat se z New Yorku, který zrovna pustoší neznámá monstra. Cloverfield je velice intenzivní záležitost. Film diváka zhruba okolo desáté minutu čapne a pustí ho až po skončení závěrečných titulků. Rozhodně tedy stojí za vidění.

I tento snímek má dvě pokračování, ovšem ani v jednom hlavní postavy neběhají po světě se zapnutou kamerou. I přesto stojí za shlédnutí, jelikož se jedná o docela kvalitní dílka.

REC

O tom, že je práce hasičů náročná a místy i dost nebezpečná, se přesvědčí i titulní postava z filmu REC. Snímek začíná výjezdem jedné hasičské jednotky, která je trochu netradičně doprovázena i mladou reportérkou.

Na první pohled rutinní výjezd do činžovního domu se mění v boj o holé přežití. Někteří nájemníci totiž dostali nezvladatelnou chuť na lidské masíčko.

REC patří k tomu nejlepšímu, co kdy bylo v žánru found footage hororu vytvořeno. Tento španělský snímek má všechno – akci, napětí i krev.

Vzhledem k tomu, jak velký úspěch zaznamenal REC u diváků, není ani divu, že má tento film i další tři pokračování. I ta jsou docela dobrá, avšak do kvalit jedničky mají daleko.

Specifický styl i kvalita

Found footage horory jsou často velmi nekvalitní a smysl nedávající slátaniny, které mohou zaujmout pouze svým stylem vyprávění. V tomto žánru však existují i velmi dobrá díla, jež dokáží potěšit snad každého milovníka strašidelných filmů. Tři výše zmíněné kousky do této kategorie bezpochyby patří.