Na Vysočinu do kláštera i za pivem

Na Vysočinu do kláštera i za pivem

I v podzimních dnech má Vysočina výletníkům co nabídnout. Zkuste však pro jednou minout hlavní turistické cíle v podobě Žďárských vrchů nebo pelhřimovského Muzea kuriozit, nebo zavítejte třeba do malebného okolí řeky Želivky nebo do Humpolce, který bývá turisty často a neprávem opomíjen.

Želivský klášter

Premonstrátský klášter, založený už v polovině 12. století, proslul především díky barokní přestavbě slavného architekta Jana Blažeje Santiniho.

Dnes je zde centrem zájmu kromě architektury a bohaté historie i klášterní pivovar, jehož prohlídka i s degustací patří k oblíbeným kratochvílím návštěvníků.

Ne vždy ve své historii se však klášteru dařilo tak dobře. Ve středověku byl několikrát vypálen, v padesátých letech minulého století sloužil jako internační tábor pro kněze a mnichy nepohodlné komunistickému režimu a v pozdějších desetiletích se stal součástí psychiatrické léčebny a v tomto období naprosto zchátral.

Zasloužených rekonstrukcí se mu dostalo až po roce 1990.

V současné době může Želivský klášter sloužit poutníkům, kteří zde hledají klid pro meditaci, i turistům, kteří by se tu rádi ubytovali nebo navštívili klášterní restauraci.

Z obce Želiv, v níž se klášter nachází, to navíc není daleko k dalším dvěma cílům, které v tomto článku představíme.

Vodní nádrž Sedlice

Zhruba osmikilometrovou procházkou z Želiva se dá dosáhnout Sedlické přehrady, která byla vybudována ve 20. letech 20. století a je zasazena do krásného prostředí kolem řeky Želivky.

Přehrada, jež původně sloužila k elektrárenským účelům, dnes se využívá mimo jiné i pro rekreaci, ohromí svou velikostí, ale zároveň nijak nepoškozuje celkový obraz okolní přírody.

Ať už se vypravíte prohlédnout si přehradu, nebo se jenom vykoupat v nádrži, výlet k tomuto vodnímu dílu určitě stojí za to.

Osmička v Humpolci

Nedaleko Želivského kláštera pak leží město Humpolec, které proslulo především jako nové bydliště Hliníka a také jako místo, kolem kterého se tvoří nejhorší zácpy na dálnici.

V posledních letech se však snaží získat si jméno i na kulturní scéně. Právě proto zde v prostorách bývalé továrny otevřeli v loňském roce kulturní centrum 8smička.

V bývalém areálu soukenické výroby tak vznikla galerie současného umění, která se ale zaměřuje i na širší spektrum kultury – její součástí je mimo jiné multifunkční sál, kavárna, knihkupectví zaměřené na publikace o umění a řada programů od promítání filmů až po tvůrčí dílny pro rodiče a děti. 

A kam zajít po návštěvě galerie? Humpolec už je dnes dostatečně známý pivovarem Bernard, takže se přímo nabízí možnost porovnat kvality klášterního želivského piva s tím humpoleckým.

Na Vysočinu za zážitky

Na poměrně malé ploše tak na Vysočině můžete navštívit různorodou škálu atrakcí.

Představili jsme vám klášter s dlouhou a pohnutou historií, vodní nádrž v prostředí krásné přírody a město Humpolec, pokud se však do těchto míst vypravíte, určitě zde narazíte na další zajímavosti a z výletu si odvezete vzpomínky plné zážitků.

Kategorie