Neuralink – kam až zajdeme v propojování techniky a lidstva?

Neuralink – kam až zajdeme v propojování techniky a lidstva?

Elon Musk je dnes jednou z nejznámějších osobností planety. Jeho jméno je spojováno převážně s cestováním do vesmíru a sociální sítí Twitter. Tento excentrický multimiliardář toho má ovšem na triku mnohem více.

Mezi jeho nejzajímavější projekty patří i čip, který má potenciál lidstvo zásadním způsobem obohatit.

Hrátky s mozkem

Čip, jenž byl vyvinut Muskovou společností Neuralink, má fungovat jako mozkový implantát, který by měl v budoucnu nejen pomáhat ochrnutým lidem v manipulaci s počítači, ale zároveň vracet slepcům zrak. A to i těm, kteří se bez zraku již narodili.

Zatím je ale vše ve fázi testování, avšak pokusy na zvířatech vypadají docela slibně. V poměrně brzké době se navíc plánuje propojení tohoto čipu a lidského mozku. Když vše půjde dobře, Musk věří, že testování na lidech začne do několika měsíců.

V hlavách primátů dokázal čip z laboratoří Neuralinku komunikovat s počítači a pomáhat tak zástupcům zvířecí říše hýbat kurzorem myši, aniž by se jí museli dotknout.

Nezdá se to jako něco extra, nicméně vědci věří, že v nepříliš daleké budoucnosti umožní tyto či podobné čipy lidem s poškozenou míchou znovu normálně fungovat.

Vývoj není zrovna bleskový

I když mohou vypadat první výsledky z testů na primátech jako poměrně uspokojivé, je potřeba si říci, že k podobným zkouškám již došlo i v minulosti a efekt byl víceméně podobný.

Neznamená to, že by snad byl progres nulový, jen se zatím nedá mluvit o žádném obrovském úspěchu, spíše jde o příslib do budoucna.

Elon Musk je ovšem pozitivně naladěn a tomuto projektu naprosto věří. Sice s notnou dávkou opatrnosti prohlašuje, že postup nemusí být u lidí ze začátku příliš výrazný, ale jakmile se dosáhne prvních větších úspěchů, vývoj se zrychlí exponenciálně. Tedy teoreticky.

Nejde o první zařízení svého druhu

Současným hlavním cílem společnosti Neuralink je získat povolení od Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv k testování na lidech. Dle Muska byly všechny potřebné materiály úřadu již předloženy a nyní se čeká na jejich schválení.

Dokumenty je samozřejmě nezbytné zevrubně prostudovat, což nějakou dobu trvá. Získat povolení k tomuto druhu testů však není nedosažitelný úkol.

Pracovníci Neuralinku nejsou první, koho napadlo pokusit se zlepšit zdravotní stav pacientů pomocí čipu uloženého v mozkové kůře. O něco podobného se pokoušejí také vědci s mikroelektrodami Utah, jež se testují na lidech již od roku 2004.

Tento druh zařízení umožnil ochrnutým pacientům ovládat robotickou ruku a s její pomocí zvedat drobnější předměty, jako jsou hrneček s kávou nebo lžíce.

Co nás čeka v budoucnosti

Je evidentní, že cesta k úspěchu bude ještě dosti hrbolatá. První výsledky jsou ale povzbudivé, a pokud se tempo vývoje vlivem moderních technologií zvýší, můžeme se dočkat prvních skutečně hmatatelných výsledků možná už v tomto desetiletí.