Nová řada chytrých GPS hodinek Garmin Fénix 6. Porazí konkurenci?

Nová řada chytrých GPS hodinek Garmin Fénix 6. Porazí konkurenci?

Společnost Garmin zásobuje nejen český trh čím dál propracovanějšími a doopravdy chytřejšími hodinkami. Patří k nim i nová řada Fénix 6, která měla být původně představena až na veletrhu IFA 2019 mezi 6. a 11. zářím.

Garmin ale příjemně překvapil a dlouho očekávaný sporttester ukázal dřív. V čem jsou lepší než předchozí Fénix 5? Uspějí v porovnání s ostatní konkurencí?

Klíčové vlastnosti chytrých GPS hodinek Garmin Fénix 6

Vzhledem k velké propracovanosti řady Fénix 5 se řada uživatelů ptala, zda existuje ještě vůbec něco, co by další generace měla umět. Jak je vidět, něco se nakonec našlo.

Není to samozřejmě žádný dotykový displej, i když by si ho mnozí přáli. Stále se sází na klasická tlačítka a zde jich máte hned pět. Hlavní změnou tak zůstává větší displej a lepší výdrž baterie.

Největší novinkou je však rozhodně integrovaný solární panel a vylepšený optický snímač tepové frekvence, který nyní nově měří i plavání.

Pak je tu ještě nový expediční režim, který zaznamenává GPS jednou za hodinu. V tomto módu vydrží nejvyšší řada hodinek až 28 dní a při velkém šetření se udává dokonce až 48 dnů na jedno nabití. V běžném režimu můžete počítat s výdrží 14 dnů, s aktivní GPS asi 36 hodin a když si ještě do sluchátek pustíte hudbu, čekejte tak 10 hodin.

Veškerou spotřebu detekuje aplikace Power manager ve sporttesteru.

Garmin si také nachystal hned několik různých variant hodinek v této řadě. Ty s označením Fenix 6S mají 1,2“ displej s kapacitně nejslabší baterií.

Chybí také Wi-Fi, možnost poslouchání hudby a mapové podklady. Řada Fenix 6 už má 1,3“ displej, lepší baterii i úložný 32 GB prostor.

Poslední řada Fenix 6X má pak velký barevný displej s úhlopříčkou 1,4“ a zase o něco lepší baterii i paměť a nejvybavenější model s názvem Fenix 6X Solar už se může pochlubit zmíněným solárním nabíjením.

Ve výbavě mají Garmin Fénix 6 GPS, Glonass i Galileo, barometr, výškoměr, senzor srdečního tepu i měření kyslíku v krvi.

Na hodinkách si snadno zobrazíte navigaci, topografické mapy nebo dokonce mapu sjezdovek (samozřejmě záleží na modelu, který si pořídíte).

Jak moc užitečný je solární panel?

Integrovaný solární panel je jistě příjemnou a zajímavou novinkou u nové řady hodinek. Musíme ovšem podotknout, že zatím to neznamená, že nabíječky můžete hodit do kouta.

Překážkou je totiž příliš malý displej na to, aby bylo možné vyrobit dostatek energie. Proto u energeticky nejnáročnější aplikací, a hlavně GPS, protáhne solární panel ve skle nad displejem výdrž přibližně o hodinu.

U méně náročných aplikací už je to zajímavější a v úsporném režimu můžete získat dokonce celých 40 dnů.

Nutno také podotknout, že solární panel není k dispozici u všech modelů, ale jen u většího rozměru 6X. Také počítejte s tím, že si za to pochopitelně připlatíte.

Porovnání s předchozím modelem Garmin Fenix 5

Jak moc si Garmin vyhrál s novým modelem Fenix 6? V porovnání s předchozím modeme Gamin Fenix 5 boduje hlavně výdrž baterie. Ta je bezesporu větší a pro mnoho lidí je to velice důležité plus.

Má také kvalitnější displej a dokonce o 5 gramů nižší váhu. Klasické vlastnosti typické pro sporttestery Garmin zůstaly ponechány.

Rozdíly mezi Garmin Fenix 5 a Garmin Fenix 6:

  • více režimů baterie a lepší výdrž,
  • kvalitnější displej,
  • nižší hmotnost,
  • Garmin pay,
  • offline playlisty,
  • tři rozměry displejů,
  • větší rozlišení ve třech provedeních.
  • u provedení Garmin Fenix 6X Pro Solar nechybí integrovaný solární displej.

Porazí konkurenční Apple Watch Series 4 nebo Xiaomi Amazfit Bip?

Ze srovnání s Garmin Fenix 5 vyšla nová řada Fenix 6 o něco lépe. Má několik nových funkcí a zajímavých vychytávek, které si jistě najdou své kupce. Mohou ale porazit ostatní značky?

Nabízí se třeba skvost značky Apple a jejich Watch Series 4. Dají se na českém trhu sehnat hned v šesti barevných variantách a disponují operačním systémem watchOS 5. Specialita, kterou hodinky nabízí, je systém Digital Crowd, který umožňuje dobře ovládat displej pomocí digitální korunky.

Oproti Fenix 6 ale nabízí menší vodotěsnost, paměť (podle typu Fenix 6) a menší výdrž baterie. Jsou ale vybavené větším displejem a mají nižší váhu.

V mnoha recenzích a srovnáních na internetu vyšly vítězně hodinky Garmin Fenix 5 oproti Apple Watch Series 4. Uvidíme, jak mu budou konkurovat nové Garmin Fenix 6.

Chytré hodinky Xiaomi Amazfit Bip zase tak silnou konkurencí nejsou, přesto mohou být ideálním řešením pro méně náročné uživatele. Rozhodně nečekejte dokonale „vytuněný“ model, přesto mají několik velkých plus.

Tím prvním je určitě výdrž, která je udávání až na 45 dní. Potěší i reflexní displej a celkově líbivý design. Zařízení je voděodolné a dostupné v několika barvách.

Co je ale asi největším lákadlem je u této značky cena, kdy za málo peněz, získáte hodně slušné muziky.

 

Mistr Hanuš by se divil

Hodinky Garmin Fenix 6 s větším displejem a celou řadou nových či vylepšených funkcí jsou dostupné v různých barevných kombinacích.

Rozhodně největší bombou je solární dobíjení u nejvyšší řady, které naláká i toho největšího odpůrce moderních technologií.
Kategorie