Pálava: slavné památky, malebná příroda i fascinující vodní dílo Nové Mlýny

Pálava: slavné památky, malebná příroda i fascinující vodní dílo Nové Mlýny

O Pálavě toho bylo už hodně napsáno i řečeno. Je to ale tak krásný kraj, že si zaslouží pozornost neustále.

Pálavské vrchy se nad téměř rovinatou krajinou vypínají jako vápencová hradba, která se nedá přehlédnout.

Vydejte se za poznáním do míst, kde žili lovci mamutů a kde můžete ještě vidět mnohé vzácné druhy rostlin i živočichů.

K tomu všemu vás jako bonus čekají skvěle značené turistické i cyklistické trasy, bohatá historie a dobré víno.

Z Mikulova přes celou Pálavu

Přes celou Pálavu se klidně můžete vydat z Mikulova pěšky nebo na kole. Vede zde 15 km dlouhá trasa dobře značená turistickými značkami. Nečekejte ale, že vše projdete během jednoho dne.

Už jen samotné město Mikulov ležící na historické hranici Moravy a Rakouska vás na pár hodin zdrží, protože nevidět zachovalé historické centrum, které bylo v roce 1982 vyhlášeno památkovou zónou, Svatý kopeček s kaplí sv. Šebestiána z roku 1623 nebo zdejší renesanční zámek by byla věčná škoda.

Kozí hrádek

Z Mikulova ještě ani nevyjdete a už vás čeká další podívaná, Kozí hrádek. Patří k dominantám města a jeho úkolem byla ochrana spojnice Brna s Vídní.

Hrad byl vybudován v 15. století. Hlavní část tvořila dvoupatrová dělostřelecká věž s ochozem a střílnami. Nyní je to místo odpočinku s rozhlednou, odkud máte možnost se pokochat historických jádrem Mikulova.

Dívčí hrady neboli Děvičky

Nedaleko obcí Pavlov a Dolní Věstonice stojí zřícenina gotického hradu Dívčí hrady, nazývaný také Děvičky. Svůj název místo získalo podle třech skalních útvarů, které stojí přímo před zříceninou. Podle pověsti mají představovat tři zkamenělé dívky.

Zřícenina je jistě dominantou krajiny. Nachází se přímo na vysoké vápencové skále. Hřeben Děvín má nadmořskou výšku 549 metrů a zahrnuje největší vrchol Pavlovských vrchů.

O původním hradu lze dohledat zmínky už od roku 1222 tehdy ještě s názvem Dewiczky. V roce 1344 získal hrad rod Lichtenštejnů, kteří jej vlastnili až do roku 1575. Tento šlechtický rod měl na jižní Moravě velký vliv i majetek.

Sirotčí hrádek

Sirotčí hrádek někteří nazývají Růžový hrad. Tyčí se nad obcí Klentnice, na vrcholu Stolové hory. Je součástí přírodní rezervace Růžová hora.

Gotický hrad vznikl ve 13. století a během let vystřídal mnoho vlastníků. Postupně se o něj přestali majitelé starat a hrad pustl a chátral. Původně byl vystavěn na dvou skalách oddělených roklí a spojených mostem.

Na jedné skále byl palác a na druhé strážní věž. Dnes už se můžete podívat jen do zříceniny paláce.

K Sirotčímu hrádku se váže zajímavá pověst, která vypráví o rytíři Čičosovi, který měl patřit k templářům. Právě od nich získal hrádek do správy a pečlivě se o něj staral. Přišel mu však povolávací rozkaz do války.

Protože neuposlechl, vydala se za ním templářská výprava, která ho měla potrestat. Ještě předtím ale Čičosova manžela prosila komtura, aby pokřtil jejich syna. On vyhověl a dal mu jméno Orphan (Sirotek) a poté nechal rytíře za jeho zpupnost popravit.

Jeho ženě puklo srdce žalem a všichni v hradu byli pobiti. Zůstal jen malý Orphan, kterého rytíři odvezli. Ten se v dospělosti vrátil na hrad, zjistil, co se stalo s jeho rodiči a zešílel.

Od té doby se říká, že každou noc jezdí na koni po kraji jako šílený jezdec.

Děvínská naučná stezka prochází nádhernou krajinou

Nedaleko Klentnice začíná naučná stezka Děvín, která vede nejcennějšími částmi CHKO Pálava. Nachází se zde na 600 druhů vyšších rostlin, což je takřka čtvrtina všech takových druhů v ČR.

Celý okruh stezky má 11 kilometrů a 15 zastávek. Její součástí jsou i svahy Děvína se zmíněnou zříceninou hradu Děvičky.

Objevte vodní dílo Novomlýnské nádrže

Kolem Pálavy se nachází mnoho cyklistických tras. Velmi oblíbená je dozajista ta, která vede kolem stále diskutovaného díla Nové Mlýny.

Kaskáda tří přehradních nádrží byla vybudovaná na řece Dyji v 70. a 80. letech minulého století. Každá nádrž plní jinou funkci. Horní se využívá k rekreaci, střední obývají vodní ptáci, včetně kormoránů, a byla zde i vyhlášena přírodní rezervace Věstonická nádrž a dolní se využívá jako zdroj vody pro zavlažování.

Dominantou místa je dozajista malý ostrůvek, kde dodnes stojí bývalý kostel sv. Linharta. Kostel už není v příliš dobrém stavu. Uvidíte poškozené zdivo a stěny.

Zůstal jako poslední stavba zaniklé obce Mušov, což byla jedna z nejstarších zdejších obcí. Vznikla v první polovině 13. století.

Tipy na další zajímavosti v okolí

V blízkém okolí Pálavy a Nových mlýnů je nespočet míst, kam se můžete vydat. Ať už je to oblíbený Lednicko-valtický areál s celou řadou unikátních historických památek, empírový zámek Pohansko s archeologickou expozicí nebo jeskyně Na Turoldu.

Ať už jsem vyrazíte soukromě nebo třeba s kolegy z práce v rámci teambuildingu, určitě nebudete litovat.

Kategorie