Problém tří těles

Problém tří těles

Čínské romány nejsou na západě příliš žhavým zbožím, a už vůbec se z nich nevytvářejí filmové, respektive seriálové adaptace. Problém tří těles je však výjimkou potvrzující pravidlo. Toto dílo je totiž i na západní polokouli natolik populární, že Netflixu stálo za to převést ho na televizní obrazovky. 

Realizaci nechali na známém tvůrčím duu David Benioff a D.B.Weiss, kteří stáli za seriálovou Hrou o trůny. Budou oba pánové slavit úspěch i tentokrát?

Hardcore sci-fi od soudruhů z Číny    

Hned na začátku je dobré se zmínit o tom, že Problém tří těles není samostatně fungující román, nýbrž součást vědeckofantastické trilogie. Nejedná se o žádnou brakovou literaturu, ale o velmi precizní a dost komplikované dílo, kde se klade velký důraz na fyziku a filozofii. 

I proto není tato trilogie pro každého. Kdo však má rád knihy například od Dänikena, ten by měl přijít Problému tří těles i jeho dalším dvěma pokračováním na chuť. 

Stejně jako celá řada jiných literárních děl, tak i o Problému tří těles se dlouho říkalo, že se nedá zfilmovat. Dnes již víme, že to není pravda. 

Ještě před výše zmíněnými producenty se rozhodli natočit třicetidílný seriál Číňani, kteří rovnou zfilmovali celou trilogii. Tato verze je velmi věrná předloze, což se ovšem o té západní říci nedá. Není to však na překážku.

Změna prostředí seriálu prospěla

Jednou z hlavních změn je prostředí, v němž se seriál odehrává. Zatímco děj knihy se vcelku pochopitelně primárně zaměřuje na současnou Čínu, seriáloví tvůrci zasadili příběh do dnešní Velké Británie. Ovšem do Číny se také na chvíli podíváme, a to v době kulturní revoluce.

Většina děje se však odehrává na britských ostrovech, kde začíná záhadně umírat vědecká elita. Z poměrně zajímavého detektivního příběhu se postupně vyklube těžkotonážní filozofické sci-fi, kde se hraje o samotnou existenci lidstva. 

I když byla některá témata v seriálu oproti knize upozaděna, případně zcela vynechána, rozhodně to není mínus. Díky tomu je seriál mnohem přístupnější širokému publiku, které obvykle těžkotonážní vědeckou fantastiku nemusí.

Herecké výkony jsou zde poměrně zdařilé, a to samé se dá říci i o trikové stránce. Skutečně se na seriálu nešetřilo. Nejedná se ovšem o takovou pecku, jak se možná čekalo. 

Divácké ohlasy jsou spíše smíšené. Částečně je to samozřejmě dáno námětem, avšak velkou měrou se na nepřesvědčivém úspěchu Problému tří těles bezpochyby projevila i nepříliš aktivní propagace.

Můžeme čekat pokračování?

Můžeme jen doufat, že se seriál dočká dalších dvou pokračování, jelikož si je určitě zaslouží. Otázkou je, jestli se Netflix nakonec celý projekt nerozhodne uložit k ledu.

V poslední době to dělává poměrně běžně, a to nejen u takto kontroverzně přijatých děl. Snad ale nakonec seriálu dají zelenou.