Unikněte nudě s únikovými hrami

Unikněte nudě s únikovými hrami

Hledáte adrenalinovou teambuildingovou zábavu pro menší počet hráčů, která prověří jejich důvtip, pohotovost i schopnost logicky myslet a spolupracovat?

Pak budete nadšeni z únikových her, jejichž obliba rychle stoupá po celém světě.

Fenomén únikových her (escape games nebo také exit games) vznikl v roce 2007 v Japonsku, odkud se rychle rozšířil po celé Asii a zbytku světa.

Za svoji popularitu vděčí především dokonalé kombinaci zábavy, napětí a nutnosti týmové spolupráce při řešení často velmi složitých hádanek a roztodivných úkolů.

Co při únikové hře zažijete?

Jak napovídá její název, během únikové hry musíte přijít na způsob, jak se před vypršením určitého časového limitu dostat ven z uzavřeného prostoru únikové místnosti (escape room či exit room).

V té se nacházejí nejrůznější indicie, které vás navedou k dalším úkolům a postupně vás tak provedou celým příběhem.

Při řešení úkolů jde nejčastěji o hledání skrytých předmětů, ale i netradiční a nápadité využití viditelných objektů v místnosti, řešení šifer, hlavolamů a logických i matematických hádanek nebo hledání určitého vzoru či detailu obrazu.

Ponořte se do příběhu

Každá úniková hra má své vlastní jedinečné téma, které bývá často inspirováno dobrodružnými filmy či skutečnými příběhy nebo legendami, které se vážou k místu, kde se herní místnost nachází.

Úniková místnost tak může představovat například vědeckou laboratoř, strašidelný zámek, vězení či vesmírnou stanici. Kromě historických osobností se v ní můžete setkat s pestrou škálou postav od pirátů přes lovce pokladů a nejrůznější zločince až po zombie. 

K dokreslení atmosféry se je interiér únikových místností často ztvárněn velmi realisticky a jsou v něm hojně využívány zvukové, světelné a další multimediální efekty.

Jsou únikové hry tím pravým pro vás?

Atraktivita únikových her spočívá v tom, že ji lze hrát v menších skupinách o 2-5 členech, v nichž se hráči při řešení úloh vzájemně doplňují, pomáhají si a společně vymýšlejí další postup.

Podobně jako při dalších teambuildingových aktivitách se i během únikových her spoluhráči lépe poznají a společné intenzivní zážitky posílí jejich vzájemný vztah.

Pobyt v únikových místnostech je proto velmi oblíbený mezi zamilovanými páry, rodinami, skupinami přátel i menšími pracovními týmy, pro které představují zajímavou možnost firemního teambuildingu.

GPS hry – ničím neomezená teambuildingová zábava

Ačkoliv jsou únikové hry oblíbenou pracovní teambuildingovou aktivitou, mají jednu výraznou nevýhodu – jsou omezeny prostorem konkrétní únikové místnosti, takže se jich může v jednu chvíli zúčastnit vždy pouze několik málo osob. Jednou z mála vyjímek je týmová úniková hra Escape Box.