Závod smrti nebo 250 kilometrů pouští? Nic mimořádného

Závod smrti nebo 250 kilometrů pouští? Nic mimořádného

V minulém článku jsme vás seznámili s některými extrémními závody, které se konají u nás. Možná se ale cítíte na víc a tohle je jen slabý odvar toho, co dokážete zvládnout.

Můžete to zkusit a změřit své síly v závodech, které si označení extrémní více než zaslouží. Probíhají v různých koutech naší planety a do cíle rozhodně nedoběhnou všichni.

Eco-Challenge

Expediční závod, ve kterém mezinárodní týmy nadšenců do všeho extrémního závodí nepřetržitě 12 dní nonstop.

Musí překonat přes stovky mil drsného terénu v horách, džungli a dalších ne příliš příjemných místech. Každý tým se skládá ze čtyř soutěžících a musí mít alespoň jednu ženu a jednoho pomocného člena posádky.

Sjíždí divokou vodu, jezdí na horském kole, lezou po skalách, plachtí apod. Navigace probíhá pouze s pomocí mapy a kompasu.

Vítězem je první tým, který překoná celý 647 km a dostane se do cíle. Pokud během cesty ztratí tým nějakého člena (ať už v důsledku vyčerpání, zranění či odstoupení), je diskvalifikován.

Tento závod se konal v letech 1995 až 2002 vždy na jiném místě a měl tak trochu nádech reality show, protože každý den mohli diváci sledovat na obrazovkách televizorů hádky týmů, řešení zdravotních problémů a další vypjaté okamžiky.

Letos se konal na Fidži a účastnila se ho i česká výprava.

Závod smrti (You May Die)

Závod s velmi poetickým názvem „You May Die“ v překladu „Můžete zemřít“ opravdu není nic pro slabé a netrénované jedince. Koná se od roku 2005 v Pittsfieldu v americkém státě Vermont.

Na trati jsou závodníci 24 hodin a na trase se musí potýkat třeba s jízdou na lanovce půl kilometru nad zemí, šplhat po skalách, kde se valí vodopád, skládají sochu z kostek lega, které ale nedostanou lacino. Musí je vylovit nejdříve z hlubokého jezera.

Existují zde i takové disciplíny, jako přenášení hnoje z nákladního auta holýma rukama. Závod obvykle vyhrávají hlavně příslušníci námořnictva nebo vojáci americké armády.

Sahara Race

Sahara Race, závod, kdy musíte absolvovat asi 250 kilometrů pouští, se původně konal na severu Afriky. Poslední ročník hostilo Jordánsko.

Cesta vedla přes Wádí Rúm, velmi významné místo, které se pojí s první světovou válkou. Cíl nemohl být nikde jinde, že před nádherným vytesaným jeskyním komplexem v Petře, který patří mezi sedm divů světa.

Před vyběhnutím vám zkontrolují vybavení, mezi to nezbytné patří třeba solné tablety, oblečení do zimy a deště, dostatek pití, švýcarský nůž, spacák, čelovky, léky nebo píšťalka.

Existují čtyři nejtěžší běhy přes poušť. Můžete si tak vybrat, kde budete doslova potit krev a v batohu na zádech ponesete především životadárnou tekutinu.

Ať už se chystáte na rozpálený písek jihoamerické Atacamy, zaujalo vás mongolské Gobi nebo není písek váš kamarád a raději čelíte mrazu na ledové poušti v Antarktidě.

Tough Guy

Na Britských ostrovech poznáte, co to znamená brodit se v bahně. Slavný muž z armády královské rodiny Billy Wilson, jednoduchou zábavu povýšil na respektované a extrémní závody.

První část začíná v městečku Perton, kousek od Wolverhamptonu s asi 250 tisíci obyvateli. Na účastníky Tough Guy čeká terénní běh dlouhý 13 kilometru a pak dalších 25 překážek.

Závod se koná od roku 1987 a v roce 2000 zkolaboval na trase jeden závodník a později v nemocnici zemřel.

Před účastí v soutěži musí soutěžící podepsat tzv. rozkaz smrti, kde uznávají mnohá rizika a nebezpečí a zbavují organizátory veškeré právní odpovědnosti v případě jakéhokoli zranění.

Adventure Race Croatia

Do Chorvatska nemusíte jen na dovolenou u moře. Můžete to zkusit i jinak, třeba účastí v závodě Adventure Race.

Čeká vás čtyřdenní dřina v horku a sevření chorvatských hor, jezer i dechberoucích řek. Užijete si běh, lezení po skalách, horská kola i kajaky. Závod dlouhý 500 km se běží v týmu, proto je nesmírně důležitá správná strategie a dobrá navigace.

O zážitky tak jistě nebude nouze.

Zamilujte si extrémní závody

Extrémní závody světa vyždímají z lidí i tu poslední kapičku síly. Je ale až fascinující, kolik toho o sobě dokážeme zjistit, když jsme vystaveni tak náročným podmínkám.

Možná proto lákají muže a ženy z celého světa. Chtějí poznat, kde mají své limity, aby nakonec přišli na to, že ty existují jen v jejich myslích.

Kategorie