Alpenvereinaktiv: Aplikace, se kterou se (nejen) v Alpách neztratíte

Alpenvereinaktiv: Aplikace, se kterou se (nejen) v Alpách neztratíte

Ať už míříte do Alp za letní turistikou nebo zimními sporty, určitě oceníte mapy s detailními popisy tras a další užitečné informace, které vám nabízí webový portál a aplikace Alpenvereinaktiv.

Projekt, který vznikl díky spolupráci alpských spolků z Rakouska, Německa a Jižního Tyrolska, mohou zcela zdarma využívat nejen jejich členové, ale i široká veřejnost.

Detailní mapy přístupné i offline

Aplikace Alpenvereinaktiv je zaměřena především na poskytování podrobných map rakouských, německých a jihotyrolských Alp, ale i dalších horských oblastí.

Protože její tvůrci počítali s tím, že na horách není vždy k dispozici připojení k internetu, lze mapy po nahrání požadovaných dat snadno používat v kterémkoliv měřítku i offline.

Pro lepší orientaci i plánování trasy jsou v aplikaci k dispozici také detailní vrstevnicové mapy a letecké snímky.

V zimním období nabízí Alpenvereinaktiv podrobnou mapu s vyznačenými aktuálními informacemi o lavinové situaci a umožňuje tak uživatelům kdykoliv rychle zkontrolovat, zda jsou podmínky ve vybrané oblasti bezpečné.

Podobně si lze pomocí aplikace kdykoliv ověřit, kde se nacházejí hranice oblastí, do kterých není povolen přístup například z důvodů ochrany přírody.

Snadný výběr pěší túry i sjezdovky

Díky aktivitě členů spolku i dalších registrovaných uživatelů aplikace jsou v mapách vyznačeny tisíce turistických cest od procházek vhodných pro rodiny s dětmi až po náročné horolezecké trasy vedoucí po skalách nebo ledovcích.

Kromě toho zde najdete i cyklostezky a cesty vhodné pro zimní sporty, jako je sáňkování, chůze se sněžnicemi, běžkování nebo sjezdové či volné lyžování.

Kromě základních údajů o jejich obtížnosti, délce, časové náročnosti a výškovém profilu nabízí aplikace možnost přidat k trasám i detailní popisy a fotografie přiřazené k místům, na kterých byly pořízeny.

Kvalitní a spolehlivá navigace

Plánování trasy pomocí Alpenvereinaktiv je velmi jednoduché – stačí zadat požadovaný počáteční a koncový bod a aplikace navrhne možné trasy s ohledem na další zadané požadavky.

Těmi může být například obtížnost trasy, časová náročnost, výškový profil nebo třeba to, zda cesta zahrnuje dostatek vyhlídkových míst, je bezbariérová či dostupná veřejnou dopravou.

Trasu si lze naplánovat nejen přímo v aplikaci, ale i na webových stránkách, které jsou s ní synchronizované.

V navigačním módu pak aplikace přímo v terénu pomáhá vybranou trasu dodržet a nesejít z cesty.

Využijte Alpenvereinaktiv nejen ve dne, ale i v noci

Alpenvereinaktiv můžete využít také k vyhledávání horských chat, které spravují alpské spolky. Pro každou z nich v aplikaci najdete několik fotografií a detailní informace o její velikosti i vybavení.

Nechybí ani aktuální rozpisy období, kdy zde mohou návštěvníci přespat, a podrobné informace o plánování trasy k chatě i všech cestách, které se nacházejí v její blízkosti.

Další zajímavé aplikace užitečné při cestování naleznete na tomto odkazu.