Aplikace Strava: Ta pravá motivace k lepším běžeckým i cyklistickým výkonům

Aplikace Strava: Ta pravá motivace k lepším běžeckým i cyklistickým výkonům

Napadají vás v souvislosti se slovem Strava spíše myšlenky na jídlo než na sportování? Název aplikace však pochází ze švédského slovesa sträva, které označuje usilování či snažení.

V tomto případě jde o snahu o co nejlepší běžecký či cyklistický sportovní výkon, který si díky Stravě můžete snadno, rychle a přehledně porovnat s ostatními – v placené verzi dokonce v reálném čase!

Co vše Strava nabízí?

Aplikace Strava slouží především k záznamu a analýze běžeckých a cyklistických sportovních výkonů.

Přímo v terénu umožňuje sledovat nejen uražený čas či vzdálenost a tempo běhu nebo jízdy, ale i podrobnou mapu trasy. Po sportovním výkonu pak nabízí jeho detailní analýzu a přehledně zpracované statistiky.

Kromě toho najdete v aplikaci řadu užitečných funkcí, jako je například oblíbená teplotní mapa s barevnou škálou.

Ta umožňuje vyhledat nejvhodnější terén ke sportovním aktivitám i v neznámé lokalitě, protože přehledně zobrazuje místa, na kterých uživatelé nejčastěji běhají nebo jezdí na kole.

Aplikace myslí i na sociální sítě, takže ji lze snadno propojit s Facebookem nebo sdílet přímo během sportovní aktivity fotografie pořízené na trase na Instagramu.

Potřebujete motivaci? Se Stravou je soutěžení s ostatními snadné a zábavné!

Velmi oblíbenou funkcí Stravy je možnost porovnávat sportovní výkony s dalšími uživateli ve vybraných úsecích trasy, které aplikace označuje jako segmenty.

Pro každý z nich jsou ve Stravě k dispozici podrobné žebříčky rychlostí, díky nimž se snadno můžete srovnat s ostatními běžci či cyklisty nebo překonávat svoje vlastní rekordy.

Segmenty do aplikace nahrávají přímo uživatelé, takže se často jedná o zajímavé či náročné úseky, jako je například strmá cesta do kopce.

Pokud se vám na některém z nich povede překonat rekord, upozorní vás na vaše prvenství Strava e-mailem.

Přehledná aplikace oblíbená i mezi profesionály

Aplikací umožňujících záznam sportovních aktivit dnes existuje velké množství. Proč je právě Strava tolik oblíbená mezi amatérskými i profesionálními sportovci v zahraničí i u nás?

Důvodů je mnoho – podrobné statistiky, zábavné srovnávání sportovních výkonů či propracované detaily veškerých funkcí. Uživatelé velmi oceňují například vysokou citlivost, s níž aplikace dokáže rozpoznat běh či jízdu na kole od zastavení a zabránit tak nežádoucímu zkreslení statistik časem stráveným přestávkami.

Navíc nabízí Strava nadstandardně široké spektrum podporovaných zařízení – kromě mobilních telefonů se systémem Andriod či iOS je kompatibilní nejen s přístroji od nejpopulárnějších značek, jako je Garmin a Suunto, ale i se zařízeními Timex, TomTom či Soleus.

Chcete víc? Vyzkoušejte prémiovou verzi Stravy!

Placená verze aplikace umožňuje zobrazit výsledky závodů v jednotlivých segmentech v reálném čase, roztřídit žebříčky podle věkových i hmotnostních kategorií a pochlubit se ostatním svojí sbírkou rekordů.

Během samotného sportovního výkonu pak zaznamenává větší množství parametrů, jako je například tepová frekvence či kadence (rychlost šlapání na kole).

Protože placená verze Stravy navíc pracuje s tréninkovými cíli a poskytuje nejrůznější doporučení a detailní analýzy, funguje i jako pomyslný osobní trenér pro všechny, kteří to s běháním či cyklistikou myslí vážně.