Aplikace Wikiloc: Sdílejte oblíbené trasy a objevujte nové

Aplikace Wikiloc: Sdílejte oblíbené trasy a objevujte nové

Zatímco ještě nedávno si každý turista kromě svačiny přibalil do batohu i papírovou mapu, dneska už ji ve většině případů nahradily nebo alespoň doplnily chytré telefony, tablety či specializovaná přístroje, které umožňují příjem GPS signálu.

Pro všechna tato zařízení se neustále vyvíjejí nové aplikace, které pomocí nejmodernějších technologií zpříjemňují turistiku, sportování i další venkovní aktivity.

Jednou z nejlépe hodnocených i uživatelsky nejoblíbenějších outdoorových aplikací je Wikiloc, která se zaměřuje na záznam turistických cest i dalších typů tras v přírodě.

12 úspěšných let

Na začátku založení projektu Wikiloc stála vize, že budou lidé trávit více času venku a budou se u toho dobře bavit.

Stránky wikiloc.com byly spuštěny roku 2006 a už o 3 roky později měly prvních 100 000 registrovaných uživatelů a stejný počet nahraných tras. Roku 2011 vznikla aplikace Wikiloc pro chytré telefony a za další rok dosáhl počet zaznamenaných tras jednoho milionu.

Pro velký úspěch byla aplikace přeložena do 20 jazyků a spustila možnost ukládání i jiných než pěších a cyklistických tras.

V současné době používají Wikiloc téměř 4 miliony registrovaných uživatelů, kteří si můžou vybrat z 9,5 miliónu tras a prohlédnout si 16 miliónů fotografií.

Chytrý pomocník při plánování trasy

Proč je dnes aplikace Wikiloc tak úspěšná? Nabízí totiž velice přehledné vyhledávání nejrůznějších typů tras ve vašem okolí nebo v blízkosti libovolného zadaného místa, které do systému zadávají sami uživatelé.

Příspěvky jsou často doplněny o detailní popis trasy a fotografie, díky kterým si můžete udělat lepší představu o zajímavých místech, které vás během cesty čekají.

Kromě toho samozřejmě naleznete v aplikaci veškeré základní údaje o trase – její délku, časovou náročnost, výškový profil, obtížnost a vhodnost například pro dětské kočárky nebo různé dopravní prostředky.

Kromě turistických tras a cyklostezek si v databázi Wikiloc můžete vybrat přibližně z 50 kategorií cest a najít tak tu pravou trasu třeba pro kiteboarding, jízdu na horských kolech, motorovém člunu či segwayi nebo k projížďce se psím spřežením.

Trasy jsou přehledně rozděleny i podle toho, zda začínají i končí na stejném místě. Aplikace vám poradí, jak se na jejich počátek dostanete autem.

Pochlubte se, kam jste došli pěšky

Kromě vyhledávání nových tras může do aplikace Wikiloc každý registrovaný uživatel nahrát své vlastní oblíbené trasy a následně je snadno sdílet na sociálních sítích.

I samotná aplikace Wikiloc funguje jako sociální síť, protože nabízí uživatelům možnost spolu komunikovat, ohodnotit nahrané trasy či k nim pokládat dotazy a najít si společníka na plánované cesty.

Wikiloc jako offline navigace

Vyhledávání tras v aplikaci Wikiloc nebo na webu wikiloc.com je zcela zdarma.

V rozšířené placené verzi funguje aplikace i jako offline GPS navigace, která vás během cesty upozorní zvukovým signálem na to, že jste sešli z vybrané trasy.

Nevýhodou aplikace Wikiloc je to, že vás vždy povede jen po cestě, kterou do systému nahrál jeden z uživatelů, a nenabízí možnost zvolenou trasu editovat.

Na druhou stranu máte díky tomu jistotu, že se vždy vydáte jenom po schůdné trase, kterou už někdo před vámi prošel, ohodnotil a popsal.