Fallout - seriál Amazon Prime Video

Fallout - seriál Amazon Prime Video

Herní série Fallout patří mezi vůbec ty nejpopulárnější. Její historie sahá až do konce devadesátých let, nicméně nejvíce fanoušků si Fallout získal až v době, kdy práva na tuto hru získal herní moloch Bethesda. 

Asi nikoho nepřekvapí, že tato společnost se úzce podílela i na nejnovějším počinu z tohoto světa. Tentokrát se však nejedná o herní titul, nýbrž o hraný seriál.
 

Seriály na motivy her jsou stále oblíbenější

Natočit seriál na motivy počítačové hry bylo ještě před deseti lety poměrně rizikové, nicméně časy se mění. Dnes už na počítačích nepaří pouze puberťáci, ale takřka všechny věkové kategorie. Navíc tu jsou ještě herní konzole a v neposlední řadě také chytré mobilní telefony, na které také každoročně vyjde obrovské množství titulů. 

Lidé na správných místech si tudíž spočítali, že tak velké množství hráčů bude toužit po tom vidět své herní hrdiny i v seriálové podobě. Prvním skutečně kvalitním a hojně oceňovaným seriálem na motivy populární herní značky byla animovaná Castlevania

Ta byla následována seriály DOTA: Dračí krev a Arcane. Hlavně druhý zmiňovaný titul je brán jako špička ve svém žánru. Všechny tyto počiny však byly animované. 

Seriál The Last of Us natočený podle stejnojmenné slavné hry byl už ale plně hraný a zároveň extrémně úspěšný. A nyní dorazil na televizní obrazovky prostřednictvím VOD Prime Video seriál Fallout, který se podobně jako The Last of Us rovněž odehrává v postapokalyptickém světě. Je i tentokrát o co stát? Rozhodně ano!

Atraktivní postapokalyptický svět

Svět herních Falloutů je kvůli dávno proběhnuvší atomové válce velmi nehezkým místem k životu. A přesně takový je i stejnojmenný seriál. Deprese je zde ovšem promíchaná s velkou dávkou černého humoru, která je vlastní i hrám.

Hlavní hrdinkou seriálu je Lucy, která společně se svou komunitou žije v jednom z mnoha Vaultů (podzemních protiatomových bunkrů), takže ji nedostatek vody, jídla ani radioaktivní záření moc trápit nemusí.

Jednoho dne však její bydliště napadnou nájezdníci, kteří unesou Luciina otce. Ta se proto rozhodne opustit svůj dosavadní bezpečný domov a vydá se do pustiny najít únosce.

I když je začátek velice podobný třetímu dílu této herní série, příběh se ubírá zcela odlišným směrem a přímo nenavazuje ani na žádné jiné díly. Fanoušci série sice mohou na každém kroku narazit na celou řadu odkazů na hry, avšak seriál si dokáží dostatečně užít i lidé, kteří doteď o Falloutu vůbec neslyšeli.

Zaujmout je může nejen svižně ubíhající děj, specifické postapokalyptické prostředí i většinou docela dobré počítačové efekty, ale také všudypřítomná specifická atmosféra, která je typická pro všechny Fallouty. 

Velkým plusem seriálu jsou dobře napsané postavy. Hlavní hrdinka je sympatická a i když je hlavně na začátku docela jelito, poměrně rychle se aklimatizuje a ke konci se z ní stane docela drsňačka.

Velmi dobře jí sekundují člen Bratrstva oceli Maximus i postapokalyptický kovboj Cooper Howard alias Ghoul.

Stojí za to dát seriálu Fallout šanci?

Tvůrcům Falloutu se podařila jedinečná věc – dokázali nadchnout jak milovníky herní série, tak i diváky hrami nepolíbené, o čemž svědčí velké množství nadšených recenzí.

Nejedná se samozřejmě o seriál vhodný úplně pro každého, nicméně komu nevadí přemrštěná brutalita, specifické prostředí a velká porce černého humoru, měl by Falloutu dát šanci.