Ahsoka - seriál ze světa Star Wars

Ahsoka - seriál ze světa Star Wars

Přestože Disney po smíšených reakcích na poslední filmy ze světa Star Wars zpomalil tempo v produkci nových celovečerních filmů, na poli televizních sérií si vede výrazně lépe.

K dosavadním úspěchům patří tři řady Mandaloriana, špionážní drama Andor a také dlouho očekávaný seriál o Obi-Wanu Kenobim.

Disney a svět Star Wars na televizních obrazovkách

Disney se po vlažném přijetí nejnovějších filmů Star Wars trochu zdráhá vrhat se do výroby nových celovečerních snímků.

Naopak v televizním formátu se studiu daří mnohem lépe, což dokládají tři úspěšné řady Mandaloriana, vynikající špionážní drama Andor a seriál o Obi-Wanu Kenobim, který si fanoušci již dlouho přáli vidět.

Seriálové zpracování Star Wars

Pokud nebereme v úvahu menší zklamání v podobě seriálu The Book of Boba Fett, Disney se daří svět Star Wars na malých obrazovkách zpracovávat s velkým umem.

Tento trend nepřerušil ani nejnovější seriál Ahsoka, který rozšiřuje příběhy známé z Rebels.

Ahsoka: Od nepopulární postavy k oblíbené hrdince

Ahsoka Tano, která se poprvé objevila ve filmu Star Wars: The Clone Wars a v následujícím seriálu, se z počátku nesetkala s velkou oblibou. V první sérii byla vnímána spíše jako otravný doplněk svého mistra, Anakina Skywalkera.

Postupně však získávala na významu a její charakter prošel výrazným vývojem, což vyvrcholilo v poslední sérii The Clone Wars.

Seriál Ahsoka a jeho vazba na Rebels

Seriál Ahsoka přímo navazuje na děj Rebels, což může být pro nové diváky mírně matoucí. I když studio Disney proklamovalo, že znalost Rebels není pro sledování Ashoky nutná, neznalý divák v tom přeci jen bude trochu plavat. 

Pro pochopení souvislostí se rozhodně vyplatí se na Rebels podívat, alespoň tedy na poslední dvě řady. Jedná se sice o seriál mířící spíše na mladší publikum, nicméně i zde se najdou silné díly, které ocení i dospělí. 

Sázka na jistotu bez velkých překvapení

I když by se z názvu mohlo zdát, že se seriál věnuje hlavně Ashoce, není tomu tak.

Ta je sice ústřední postavou, avšak na obrazovce se vyskytuje méně než by člověk asi očekával. Nejde ale o výtku. Seriál je dobře napsaný i zrežírovaný.

Jak by také ne, když otěže držel Dave Filoni, jenž měl pod palcem jak Clone Wars, tak i Rebels a také Mandaloriana.
 

A v tom je možná největší problém tohoto seriálu. Dave Filoni jede takřka vždy na jistotu a nesnaží se ani trochu experimentovat.

I když je příběh v pořádku, nenajde se v něm prostor pro žádné nečekané zvraty ani jiná překvapení, což je trochu škoda. Po výtvarné ani trikové stránce není moc co kritizovat. 

Ani herecké obsazení neznamená zklamání. Rosario Dawson jako Ahsoka hraje evidentně s chutí, a to samé se dá říci i o jejich kolezích.

Seriál pro opravdové fanoušky

Dave Filoni možná nepřinesl žádné překvapivé zvraty, ale ani zklamání. Seriál Ahsoka je lahůdkou pro fanoušky Rebels a naznačuje, že Star Wars se stává podobně propojeným vesmírem jako Marvel.

Pro plné pochopení a ocenění je nutné sledovat celý spektrum souvisejících děl. V opačném případě člověk přijde o celou řadu narážek.