K Brněnské přehradě za odpočinkem i ohňostroji

K Brněnské přehradě za odpočinkem i ohňostroji

Každý, kdo někdy zavítal do Brna, jistě zahlédl Brněnskou přehradu alespoň zdálky. Malebně působící údolí s jasnou vodní hladinou, hradem a hlubokými lesy láká k výletu už od pohledu.

Přehrada však představuje mnohem víc než krásný výhled, dynamicky se rozvíjí a v přírodních kulisách vytváří relaxační i sportovní prostor pro moderní dobu.

Největší vodní dílo na Svratce

Brněnská přehrada vznikala ve třicátých letech dvacátého století a dnes je oblíbeným cílem všech, kdo si chtějí odpočinout, zasportovat nebo se prostě jen tak projít kolem vody.

Vodní dílo, které mělo sloužit jako zásobárna vody pro Brno, brzo po svém vzniku začalo plnit rekreační funkci, v údolí kolem vody vznikaly chatařské oblasti a lidé z města se sem stahovali za klidem.

V současné době láká turisty kromě vodních sportů a oddechovaných aktivit především možnost svést se po vodě lodičkou nebo využít cyklostezky vedoucí kolem přehrady.


Nedílnou součástí Brněnské přehrady je silueta hradu Veveří, která se tyčí nad břehem. Legenda datuje založení hradu už do jedenáctého století, vzhledem k jeho poloze v blízkosti moravského centra byl několikrát obléhán, mimo jiné nechvalně proslulými švédskými vojsky.

Nejhorší ranou pro něj však byly neodborné a destruktivní zásahy za komunistické éry, které Veveří nevratně poškodily. V posledních letech prochází hrad rekonstrukcí a je otevřen pro veřejnost.

Přehlídka ohňostrojů Ignis Brunensis

Už od roku 1998 se každý rok na jaře rozzáří Brněnská přehrada velkolepými ohňostroji, jejichž tvůrci se v Brně účastní mezinárodní soutěže.

Přehlídka je součástí festivalu Brno – město uprostřed Evropy a obvykle ji tvoří čtyři soutěžní ohňostroje a dále jeden zahajovací a jeden závěrečný. Jejich realizace je rozložena do několika dnů a každá trvá kolem dvaceti minut.

Výrobě a kompozici ohňostrojů je věnována velká péče, součástí je hudební doprovod, který dotváří dojem uměleckého díla, a díky netradičnímu umístění světelné show nad hladinu přehrady, mohou autoři pracovat například i s odrazy světel od vody.

V rámci festivalu jsou navíc připraveny desítky doprovodných akcí, obvykle sjednocených vybraným společným tématem. Jedná se především o zábavní a kulturní program, z pestré nabídky si tak každý může vybrat ten nejlepší zážitek.

V období na přelomu května a června, kdy se přehlídka Ignis Brunensis koná, ukazuje přehradu v kouzelném světle těch nejkrásnějších ohňostrojů, a ročně přiláká tisíce diváků.

 

Kouzelná přehrada

Brněnskou přehradu obklopují husté lesy a člověk tak může snadno zapomenout na to, že hned za zády má velké město.

Vodní plocha slouží lidem k sportování, zábavě, relaxaci i výjimečné světelné show, najděte si čas a vyzkoušejte její kouzlo na vlastní kůži.

Kategorie