Loďkou po Brněnské přehradě

Loďkou po Brněnské přehradě

Brněnská přehrada je místem, které nabízí rychlý únik z velkoměsta do poklidného prostředí. Jednou z nejoblíbenějších atrakcí nejen pro turisty, ale i pro místní jsou lodičky brázdící přehradu od jara až do podzimu, na jejichž palubě lze strávit příjemné odpoledne nebo využít plavbu pro netradiční poznávání moravské metropole.

Pojízdné vstupenky

První lodě zajišťující dopravu po přehradě vyrazily na cestu záhy po jejím vybudováním, už v roce 1946. V současné době jezdí lodě od dubna do října několikrát denně včetně svátků a víkendů, přistavují na desíti zastávkách a projetí celé trasy zabere něco přes hodinu času.

Velkou výhodou pro výletníky je možnost zakoupit takzvané pojízdné vstupenky – tedy spojit výlet lodí s návštěvou některých brněnských památek nebo zajímavostí. Pojízdné vstupenky lze zakoupit například v přístavišti Bystrc.

Plavba na hrad Veveří

Jednou z nejvyužívanějších pojízdných vstupenek je ta, která návštěvníky dovede na brněnský hrad Veveří. Oblíbený cíl výletů stojí nad řekou Svratkou zřejmě už od 12. století a je jedním z nejstarších hradů na Moravě.

Hrad láká pozornost především proto, že v minulosti byl často přímo v centru historického dění – mimo jiné ho dobývala Torstensonnova švédská vojska, po vzniku Československa přešel do státních rukou a bylo o něm uvažováno jako o budoucí prezidentské rezidenci, na konci druhé světové války byl poškozen při osvobozování Brna a prošel si i devastujícími úpravami za komunistické éry, kdy sloužil jako areál lesnického učiliště.

V novém tisíciletí se hrad opět otevřel veřejnosti a jeho návštěvu tak může každý snadno spojit právě s plavbou po Brněnské přehradě.

Lodí do zoo

Především pro rodiny s malými dětmi se hodí lodní výlet spojený s návštěvou zoo. Zvýhodněná pojízdná vstupenka v tomto případě zahrnuje jak plavbu po přehradě, tak přesun tramvají k zoologické zahradě a samozřejmě samotný vstup do zoo.

Brněnská zoo byla otevřena v roce 1953 a od té doby zažila celou řadu chovatelských úspěchů. Zoo nabízí svým návštěvníkům jednak výběhy s populárními zvířaty – třeba ledními medvědy – ale především modernizovanými expozicemi, které se nesoustředí jen na samotná zvířata, ale i na prostředí, z něhož pocházejí.

Brněnská zoo se nebála využít členitý terén, v němž se nachází, k napodobení různých scenérií, nebo vybudovat v expozicích stavby podobné těm, které v dané lokalitě staví domorodé obyvatelstvo.

Po vodě za vědou

Jedna z pojízdných vstupenek zavede své držitele i do brněnského Science centra Vida! Její výhodou je, že plavbu a návštěvu populárně-naučného centra lze absolvovat dohromady v jeden den, ale i obě aktivity rozdělit na dva různé dny, avšak za zvýhodněnou cenu.

Návštěvníky centra Vida! čeká několik expozicí věnovaných celým odvětvím vědy – od zkoumání lidského těla, přes moderní technologie až po sekci věnovanou celé planetě.

Návštěvníci se však nemusí jen dívat – všechno si zde totiž mohou i vyzkoušet. A tak tu na každého čeká možnost zkusit si vyvolat tornádo, zábavné experimenty se světlem nebo pokusy s mikroskopem.
Science centrum Vida! je určitě zajímavou možností, jak strávit v Brně celé volné odpoledne.

 

Lodní doprava v Brně jako začátek výletu

S plavbou po vodách Brněnské přehrady lze spojit celou řadu zážitků od zkoumání historie, přes moderní edukativní výstavy až po klasickou návštěvu zoo.

Jako samozřejmost a zároveň bonus pak působí nádherné okolí Brněnské přehrady, kterým se můžete kochat po dobu plavby, nebo si jej užít víc, když vyskočíte na jedné z deseti zastávek a projdete se kolem poklidné vody.

Kategorie