Nejobávanější piráti nejen Karibiku

Nejobávanější piráti nejen Karibiku

Piráti jsou oblíbeným tématem nejen pro tvůrce dobrodružných románů, ale i filmů a seriálů. I když se s tímto řemeslem můžeme setkat i dnes, hlavně tedy u pobřeží Afriky, moderní námořní hrdlořezové nejsou pro svět ničím jiným než špinavými zločinci.

Pro drancování lodí i pobřeží existovaly mnohem příhodnější doby a místa. Rájem pro piráty bylo hlavně osmnácté století, kdy se zrodily ty největší legendy, které známe dodnes. A ne všichni působili v Karibiku.

Edward Teach 

Každý, kdo se alespoň trochu zajímá o téma pirátství, musí bezpodmínečně znát Edwarda Teache alias Černovouse. Tento vysoký chlapík se rád zabýval olupováním lodí i pobřežních osad a příliš se neostýchal ani vraždit, i když takový řezník, jak se o něm říká, údajně nebyl.

Poznávacím znamením Černovouse byl mohutný plnovous, do kterého měl zapleteny zápalné šňůry. Díky tomu často vzbuzoval velkou hrůzu.

Velký respekt rovněž vyvolávala i jeho největší akvizice, a sice loď jménem Pomsta královny Anny. Ta byla nejen docela robustní, ale rovněž měla na své palubě velké množství různých děl a kanónů. Není divu, že se obchodní lodě často ani nepokoušely uniknout a raději se předem vzdaly.

I když byl Černovous ve svém podnikání velmi úspěšný, štěstí se ho nedrželo navždy. V roce 1718 ukončilo přítrž jeho řádění britské námořnictvo.

Stalo se to během bitvy v Ocracokské zátoce, kdy byl Černovous mnohokrát probodnut i postřelen. Nakonec mu byla uříznuta hlava, kterou pověsili na stěžen. Trochu trpký konec, ale tak to u pirátů chodívá.

Bartholomew Roberts

Bartholomew Roberts se dostal do podvědomí lidí spíše díky své přezdívce Černý Bart. Tento asi nejúspěšnější karibský pirát se narodil ve Walesu roku 1682. Původně to byl poctivý námořník, nicméně vidina rychlého a snadného zisku ho nakonec zlákala k tomu dát se k pirátům.

Když pomineme morální aspekt, rozhodně nešlo o špatnou kariérní volbu. Černý Bart se totiž poměrně rychle stal špičkou ve svém řemesle.

Během svého působení v roli pirátského kapitána údajně stihl oloupit na 400 lodí, což je vcelku úctyhodné číslo.

Dvojnásob to pak platí, když si člověk uvědomí, že toto zvládl během pouhých čtyř let. Každý rok si tedy připsal zhruba stovku lodí.

Jak už to tak bývá, hvězdy, co svítí nejjasněji, nesvítí moc dlouho. A to byl i Robertsův případ.

Černý Bart byl poražen a zabit Brity v blízkosti gabonského pobřeží. Nejednalo se však o žádnou velkolepou bitvu. Piráti v době britského útoku totiž měli v krvi více alkoholu než plazmy. Jejich obrana tedy byla nanejvýš symbolická.

Čeng Š´

Oproti Čeng Š´ byli všichni karibští piráti naprostí břídilové. Tato dáma v dobách své největší slávy velela až 300 lodím, na kterých sloužilo okolo 40 000 mužů. Díky tomu se zcela právem řadí na ty nejvyšší pozice pirátského pantheonu.


Než se však stala Čeng Š´ živoucí legendou, byla prostitutkou. Prodejem svého těla by se nejspíše živila dál, kdyby ji však jednoho krásného dne neunesli piráti.

Zatímco pro jiné lidi by tento životní zvrat znamenal katastrofu, pro Čeng Š´ šlo o nejlepší den v životě. Dokázala si totiž kolem prstu omotat pirátského velitele Čeng I, jehož si nakonec vzala za muže.

Po jeho smrti pak svého manžela nahradila na jeho postu, čímž se automaticky stala velitelkou největší pirátské flotily té doby. Na rozdíl od mnoha jiných pirátů však nezahynula násilnou smrtí.

Nakonec se plundrování v roce 1810 vzdala přijetím amnestie. Ovšem veškerý lup si ponechala.

Je to pravda nebo fikce?

Slavní piráti minulosti ve svých současnících zcela oprávněně vzbuzovali děs a pohoršení. O mnoha jedincích, kteří se plavili pod černou vlajkou, vzniklo tolik pověr a nesmyslů už za jejich životů, že dnes máme často u většiny z nich problém odlišit, co je fikce a co pravda. Možná je to tak i lepší, jelikož bez pirátů by byla literatura i filmový průmysl o dost chudší.

Chcete zažít své vlastní pirátské dobrodružství? Vyberte si nějkou hezkou lokalitu a zahrejte si týmovou hru Piráti z Pacifiku. Nebo si ji užijte ve virtuální formě.
Kategorie