Nejznámější kopie Indiana Jonese

Nejznámější kopie Indiana Jonese

Indiana Jones je jedna z nejúspěšnějších značek vůbec. A to nejen ve filmovém průmyslu. O slavném archeologovi existuje spousta komiksů, počítačových her, a dokonce i knížek.

Bláznivý dobrodruh

Poprvé jsme ho měli možnost spatřit v roce 1981 ve filmu Dobyvatelé ztracené archy. Od té doby se Indy stačil ukázat ještě v dalších čtyřech pokračováních a jednom seriálu, jenž vypráví o začátcích slavného archeologa.

Snažit se napodobit tuto ikonu s tváří Harrisona Forda se může zdát jako šílenství, avšak i přesto se o to občas někdo pokusí. Mnohdy je ale výsledek přinejlepším rozporuplný, případně dokonce strašný. 

Ovšem najdou se i případy, kdy se práce povede nadmíru dobře. A na několik z nich se podíváme trochu podrobněji.

Lara Croft

Lara Croft patří asi mezi nejznámější herní celebrity vůbec. Zlý jazykové tvrdí, že za to může hlavně její bujné poprsí, avšak známá vykradačka hrobek toho má v záloze mnohem více. 

Předně jde o velmi inteligentní ženu, která se může pyšnit schopnostmi olympijských atletů a zároveň se umí sakra dobře ohánět se svými pistolemi.

Původně šlo o hrdinku bez bázně a hany, nicméně nové díly série Tomb Raider naopak ukazují Laru ve svých začátcích, kdy byla mnohem zranitelnější.

Ani to jí však nebrání v likvidaci nepřátel po stovkách a občasné záchraně světa, případně alespoň ukořistění nějakého toho zajímavého artefakt. 

Mimo her existují i tři filmy s názvem Tomb Raider. V prvních dvou ztvárnila hlavní roli Angelina Jolie, zatímco v prozatím posledním díle za ni převzala štafetu Alicia Vikander. 

Nathan Drake

Další Indiho konkurent se jmenuje Nathan Drake. I ten se, stejně jako Lara, poprvé objevil ve hře. Na rozdíl od série Tomb Raider, který byl v prvopočátku primárně akční skákačkou, značka Uncharted mapující dobrodružství Nathana Drakea zavádí nové herní mechanismy jako třeba plížení.

Zároveň se Uncharted svým pojetím blíží více filmu než první díly s Larou Croft. Nutno dodat, že dnešní Lara už i v tomto ohledu šlape Nathanovi na paty.

Nathan Drake by se dal s mírnou nadsázkou označit za Indiana Jonese 21. století. Taky mu nechybí vtip a špetka sarkazmu a jeho dobrodružství jsou vždy zajímavá a zábavná. Není tedy divu, že se nakonec Hollywood rozhodl uvést na filmové plátno i Uncharted.

Nejde vůbec o špatný film, ale do prvních tří dílů Indiana Jonese mu dost chybí. Více se zde hraje na triky a akci než na tajemno.

Kdo má však rád příjemně odsýpající akční filmy a nevadí mu v hlavní roli současný Spider-man Tom Holland, ten shlédnutím tohoto snímku chybu neudělá.

Benjamin Gates

Třetím do party je Benjamin Gates. Ten na rozdíl od dvou výše zmíněných hrdinů nemá nic společného s herním průmyslem. Jedná se o ryze filmovou postavu, které vdechly život hollywoodští scénáristé.

A stejně jako Lara a Nathan, má i Benjamin nezkrotitelnou touhu hnát se za kdejakou zaprášenou cetkou. Při naplňování svého koníčku různě padá, je mlácen a samozřejmě je po něm i stříleno. 

Benjamina ztvárněného Nicolasem Cagem jsme zatím mohli vidět pouze ve filmu Lovci pokladů a jeho pokračování Lovci pokladů: Kniha tajemství.

Jestli tato značka bude pokračovat dál s Nicolasem Cagem či bude restartována s novým obsazením, to se ještě v tuto chvíli neví.

I když kvalit Indiana Jonese nedosahují, byla by škoda o Lovce pokladů zcela přijít, jelikož jde o docela příjemnou oddechovku. 

Originál je jen jeden

Indian Jones je tak geniálně vymyšlený, natočený i zahraný, že minimálně jeho prvním třem filmům se už asi nic v tomto žánru nevyrovná. Na druhou stranu Tomb Raider, Uncharted či Lovci pokladů i tak stojí za shlédnutí.

Jestli vás dobrodružství Indiany Jonese baví, neváhejte vyzkoušet Treasure Hunt s eskapádami jeho vzdáleného příbuzného. Venkovní únikovka Idaho McLovin a ztracený poklad Aztéků prověří vaše mozkové buňky a polechtá bránici.