Znáte historii šipek?

Znáte historii šipek?

Odjakživa bylo pro člověka důležité dokázat se strefit na vytyčený cíl. Dost možná, že v této životné nezbytnosti našel ve volných chvílích i zdroj zábavy. Už v době po vzniku života byl hod oštěpem vítanou zručností. Středověká střelba z kuše nebo z luku rovněž souvisí s přáním střelců přesně zasáhnout svůj cíl.

Koneckonců anglický název pro šipky „arrow“ doslova znamená „šípy“. S největší pravděpodobností byla předchůdkyní dnešní střelby šipek právě střelba z kuše.

První pravidla

Již v roce 1898 dostal terč systém číslování, který vynalezl 44 letý tesař britského původu Brian Gamlin. Až na počátku dvacátého století se ale setkáváme se sjednocenými pravidly pro střelbu šipkami.

A kde jinde, než v hostincích a hospodách se první turnaje v hodu na terč konaly. Vzdálenost od terče byla jasně vytyčena délkou tří pivních přepravek jednoho z největších pivovarů v jižní Anglii, firmou Hockey and Sons.

Vzdálenost od terče tehdy odpovídala zhruba devíti stopám. Teprve později byla zkrácena na osm stop.

Protože bylo v anglických hospodách zákonem zakázáno hrát cokoliv, co souviselo s náhodou, vedla se dlouhodobá diskuze o tom, zda jsou šipky náhodou nebo uměním.

V roce 1903 je před soud vůbec poprvé postaven Brit Jim Garside, hospodský z Leedsu.

Aby dokázal své tvrzení, že šipky jsou uměním, pozval k soudu svého stálého štamgasta Williama Anakina, který několikrát, dokonce i na výzvu poroty, hodil 3x20.

Porota nakonec uznala, že šipky jsou uměním.

Novodobý rozmach

V roce 1924 vzniká v Anglii Národní šipkařské sdružení. Původně se jej směli účastnit jen hráči z Londýna. Kvůli velkému zájmu se ale soutěž rozšířila po celou Anglii a tak se ho v letech 1938 až 1939 účastní už přes 280 tisíc hráčů.

Díky masivní podpoře pivovarů se šipky začaly hrát téměř v každé hospodě a vytlačily tak jiné doposud populární hry, jako například kroužky nebo kuželky. Hra v šipky měla své oblíbence ve všech společenských vrstvách, dokonce pomáhala udržovat dobrou morálku i mezi vojáky.

Po válce vznikly první pivovarské ligy, od roku 1927 pak první mezinárodní turnaj News of the World

Kategorie