Nejslavnější televizní soutěže pro děti a mládež

Nejslavnější televizní soutěže pro děti a mládež

Český herec Jan Werich kdysi prohlásil: „Smích a pláč je nejcennějším majetkem každého živého člověka.“  Člověk je tvorem, který se rád baví. To se projevilo i v éře vzniku televizního vysílání.

Za vůbec první zábavný pořad vysílaný televizí se považuje pořad britské BBC nazývaný Spelling Bee. Na obrazovkách se objevil v roce 1938. Jaké jsou ale nejslavnější české televizní pořady pro děti a mládež?

Připravili jsme pro vás přehled těch nejznámějších.

Hip Hap Hop

Hip Hap Hop je nejstarším televizním soutěžním pořadem pro děti a mládež vysílaným po pádu komunistického režimu v tehdejším Československu.

První díl mohli diváci vidět v roce 1992. Natáčení trvalo následujících sedm let až do roku 1999. Samotný název programu sloužil k rozpočítávání a losování soutěžních úkolů ve stylu „kámen, nůžky, papír“.

Soutěže se účastnila tři družstva: žlutí symbolizovaní hruškou, modří symbolizovaní švestkou a červení, které symbolizoval obrázek jablka.

Soutěž probíhala v několika disciplínách a úkolech, jakými byly například skládání hlavolamů, vědomostní kvíz nebo memorování políček s konkrétními obrazy.

V polovině soutěže končilo nejslabší družstvo. Vítězná družstva se utkala v závěrečné hře nazývané „košanda“. Vítězný tým pak posadil vybraného člena svého družstva do sprchovacího koutu a společně mu napovídal při odkrývání obrázku.

Pokud byl hráč úspěšný, snesly se na něj kuličky štěstí, pokud ne, dostal doslovnou sprchu.

Bludiště

Dalším fenoménem televizních soutěžních pořadů pro děti a mládež je hra Bludiště vysílaná Českou televizí.

Tato napínavá sportovně vědomostní soutěž dvou družstev ze základních škol a víceletých gymnázií napříč Českem existuje už od roku 1997.

Klíčovým faktorem k úspěchu vždy byla vzájemná spolupráce jednotlivých členů družstva. Cílovou skupinou pořadu jsou děti a mládež ve věku od třinácti do patnácti let.

Maskotem soutěže se staly plyšové figurky přezdívané jako Bludišťáci. Pořad moderuje už více jak dvacet let Roman Pastorek.

AZ kvíz junior

Poslední námi zmiňovanou televizní soutěží pro děti a mladí je dětská podoba oblíbené soutěže pro dospělé AZ kvíz junior.

I tento program vysílá Česká televize, a to ve svém brněnském studiu. Oblíbená vědomostní hra ve tvaru známého trojúhelníku se vysílá od roku 1997.

Cílem každého ze svou soutěžících je propojit všechny tři strany trojúhelníku.

Hry bez hranic

Věděli jste, že jednou z nejpopulárnějších zábavných soutěží devadesátých let minulého století byl pořad Hry bez hranic?

Pořad, ve kterém se utkávala družstva z několika států Evropy, se zrodil v hlavě francouzského prezidenta Charlesse de Gaulleho, který si přál spojit národy ve sportovních soutěžích.

Francouzská televize začala soutěžní pořad vysílat od roku 1965. Česká republika se ho účastnila od roku 1994.

Kategorie