Obi-Wan Kenobi

Obi-Wan Kenobi

Seriál Obi-Wan Kenobi je dalším přírůstkem do světa Star Wars a vypráví příběh o postavě, která je všem fanouškům vesmírné ságy dobře známa.

Děj se odehrává cca deset let po událostech třetího dílu série Star Wars a zaměřuje se vcelku nepřekvapivě na Obi-Wana Kenobiho, jednoho z posledních přeživších Jediů, který žije na planetě Totooine jako vyhnanec, jenž si dal za úkol hlídat mladého Luka Skywalkera.

Jedna z nejoblíbenějších postav znovu ožívá

Fanoušci na toto dílo čekali jako na smilování dlouhá léta. Obi-Wan Kenobi totiž patří mezi zásadní charaktery jak původní, tak i prequelové ságy. Je znám pro svou bezbřehou moudrost, rozvážnost a velké charisma. A přesně toho se mu v novém seriálu příliš nedostává.

Stejně jako v epizodách 1-3, tak i zde ztvárňuje Obi-Wana Kenobiho herec Ewan McGregor. Ewan je brán jako jeden z nejlepších a nejcharismatičtějších protagonistů současnosti, avšak tentokrát se to příliš neprojevuje.

Nejde však nejspíš o chybu samotného aktéra. Problém spíše tkví v tom, jak je jeho postava napsána.

Zatímco v minulých inkarnacích si divák musel Obi-Wana prostě zamilovat, v tomto případě je to mnoha složitější. Seriál nám jednoho z nejoblíbenějších rytířů Jedi představuje jako člověka, kterému je všechno víceméně fuk, a to nejen na začátku příběhu, ale i v době, kdy už děj jede na plné obrátky. Scénář však příliš kvalitní není.

Příběh plný nelogičností

Už ze začátku ohlášení tohoto projektu se spekulovalo nad příběhem seriálu, a to z docela pochopitelných důvodů. Z filmů totiž nevyplývá, že by snad Obi-Wan na Tatooine, či dokonce mimo něj, prožíval nějaká závratná dobrodružství. To ovšem samo o sobě samozřejmě vadit nemusí. Stačí scénář upravit tak, aby nijak nenarušoval linku epizody 4. A právě to scénáristé seriálu nedodrželi.

Základní premisa příběhu je docela jednoduchá. Malá princezna Leia byla unesena a její adoptivní otec žádá Obi-Wana, aby mu ji vrátil zpět. Tomu se do toho sice moc nechce, ale nakonec se přeci jen přemluvit nechá a vydá se na záchrannou výpravu. 

Všechno je to ale jedna velká past nastražena ambiciózní inkvizitorkou, která chce chycením Kenobiho postoupit v hierarchii impéria o pár stupínků výš. Po jednom z nejslavnějších rytířů Jedi totiž hodně touží Darth Vader, jeden z hlavních představitelů imperiálního systému a bývalý žák Kenobiho. 

Ano, nejdrsnější astmatik v galaxii se vrací v plné parádě, a dokonce se můžeme těšit i na souboj mezi ním a Obi-Wanem. A mimo jiné i právě tím dostává kontinuita příběhu pořádně přes prsty.

V kontextu epizody 4 totiž nedává souboj v seriálu vůbec žádný smysl. To samé v bledě modrém se dá říci i o lince s princeznou Leiou, která v seriálu s Obi-Wanem tráví hodně času, ovšem v Nové naději neexistuje ani náznak toho, že by se snad ti dva znali z dřívějška, natož aby spolu navázali nějaký hlubší vztah.

Scénář je problematický i co se vedlejších postav týče. Ty jsou často otravné a nechovají se příliš logicky.

Na rozdíl od skvělého Andora, který se odehrává v přibližně stejném časovém období, zde nejsou rebelové vykreslení jako chladní zabijáci ochotní pro své vznešené cíle obětovat cokoliv a kohokoliv, ale jako banda snaživých pitomců, kteří nejsou ani schopni otevřít střešní dveře. 

Očekávání nebyla naplněna

Po scénáristické ani herecké stránce není seriál Obi-Wan Kenobi žádná sláva. Ovšem ani trikově nejde o nic oslnivého, nemluvě o podivně nasnímaných akčních scénách, jež jsou nudné a místy dokonce trapné. Dívat se na to dá, ne že ne, ale rozhodně nejde o nic světoborného. 

Pro fanoušky Star Wars je to smutná povinnost, ovšem komu tento svět nic moc neříká, může tento seriál s klidem vynechat.