Kdo byl Jack Rozparovač?

Kdo byl Jack Rozparovač?

Sériových vrahů měla, má a bude mít tahle planeta více než dost. O valné části z nich nikdy neuslyšíme, jiná jména nám už však mohou být docela povědomá. A pak jsou tu ještě legendy typu Ted Bundy, Zodiac či třeba Jeffrey Dahmer.

Tito lidé vstoupili svou brutalitou do dějin, avšak pořád se jedná jen o relativně neznámé jedince, zvláště pro lidi, kteří se o tuto problematiku vůbec nezajímají.

Jacka Rozparovače však znají úplně všichni. Z velké části je jeho legenda přiživena tím, že nebyl nikdy dopaden. Podezřelých však bylo více než dost.

Vrah prostitutek

Jack Rozparovač působil v londýnské čtvrti Whitechapel roku 1888, ve které byly vraždy na denním pořádku a nikoho to moc nepřekvapovalo. Nicméně vraždy Rozparovače byly natolik brutální, že si vyžádaly i pozornost nejvyšší míst Scotland Yardu. 

Jack pracoval zásadně v nočních hodinách, kdy se mohl snadno skrýt do temnoty. Nebylo to nic složitého, jelikož tehdejší pouliční osvětlení za moc nestálo.

Jack svým obětem zohavoval obličej, odřezával prsa a odnímal vnitřní orgány. Není tedy divu, že tenkrát byl celý Londýn nasáklý strachem. Nikdo nevěděl, kdy a na koho Jack zaútočí příště.

A pak jeho běsnění najednou ustalo. Povídalo se, že se Jack přestěhoval, případně dokonce umřel. Tak či onak, nikdy se policii nepodařilo najít člověka, který v roce 1888 masakroval prostitutky tím nejohavnějším možným způsobem.

Londýnské pořádkové síly však pár podezřelých měly, ovšem nikdy se nikomu nepodařilo nic prokázat. Mezi všemi možnými adepty existují tři vážní kandidáti, kteří skutečně Jackem Rozparovačem mohli být.

Montague John Druitt

Jedním z hlavních kandidátů na Jacka Rozparovače byl mimo jiné i Montague John Druitt. Živil se z části jako právník, z části jako učitel, ovšem měl i základní znalosti o lidské anatomii. Byl totiž synem chirurga.

Vůči Druittovi však policie žádné přímé důkazy nikdy nenašla, měla jen pár indicií. Ovšem ty nebyly úplně bezvýznamné. Jednak byl Druitt duševně narušený, jednak se našel mrtvý v Temži jen těsně po tom, co Jack přestal s vražděním. 

Francis Tumblety

Také Francis Tumblety patřil po užšího okruhu podezřelých, ovšem ani na něj se nepodařilo najít dostatečné množství důkazů. Tumblety pocházel z USA a byl lékařem a výrobcem léčiv. Během období vražd se nacházel v Londýne.

Podezření na něj padlo ve chvíli, kdy byl zatčen za pohlavní obtěžování. Díky tomu, že zaplatil kauci a následně utekl zpátky do své domoviny, nebylo možné jej nadále vyšetřovat. V lidském těle se však vyznal dobře a prokazatelně nenáviděl prostitutky. Ideální kombinace vlastností pro Jacka Rozparovač. 

Aaron Kosminski

Aaron Kosminski byl krejčí pocházející původem z Polska. Podle policejního vyšetřovatele Melvilla Macnathagnema disponoval Kosminski všemi znaky vraha a měl velmi zlou povahu. Navíc i on byl duševně nestabilní.

Ovšem stejně jako v předchozích dvou případech, ani zde nenašla policie, krom pár nepříliš hodnověrných svědectví, žádné přímé či nepřímé důkazy. 

Legenda z příběhů

Jack Rozparovač byl legendou již za svého života a je legendou i dnes. Hodně se na tom samozřejmě podepsal i fakt, že nikdy nebyl dopaden. Je dost možné, že některý z podezřelých, kteří byli jmenováni v tomto článku, skutečně vraždili.

Na druhou stranu mohl být Jackem Rozparovače zcela někdo jiný. To už se ale nejspíš nikdy nedozvíme. Co ale víme, že jeho velkým protivníkem byl legendární Sherlock Holmes... alespoň v příbězích.