3 nejznámější mexické drogové kartely

3 nejznámější mexické drogové kartely

Organizovaný zločin v nějaké míře funguje snad v každé zemi na světě. Mexiko je však v tomto ohledu speciální. 

Již dlouhá desetiletí v něm totiž na mnoha územích nepanuje lidem zvolená vláda, nýbrž drogové kartely. Ty jsou proslulé nejen svým bohatstvím, ale také krutostí.

Mezi ty nejznámější patří kartely Jalisco Nová generace, Los Zetas a Sinaloa.

Jalisco Nová generace

Jedná se o jeden z nejmladších mexických kartelů. Vznikl totiž v prvním desetiletí tohoto století. I přes své mládí se řadí mezi nejmocnější zločinecké organizace fungující v Mexiku. 

Není ani divu, jelikož jeho členové nejsou v páchání trestné činnosti žádnými nováčky, právě naopak. Jalisco Nová generace je odštěpkem konkurenčního kartelu Los Zetas.

Jedním z důvodů, proč se zrovna tento kartel dostal tak rychle na výsluní, je nesmírná brutalita.

Samozřejmě ani konkurence v tomto ohledu příliš nezaostává, nicméně členové Jalisco Nové generace nikdy neváhali zajít o pár krůčků dál. Běžně se nebojí likvidovat nejen svou konkurenci, ale také bezpečnostní složky mexického státu. 

Kartel je aktivní nejen v Mexiku, ale i v jiných zemích, hlavně ve Spojených státech.

Díky ziskům ze své zločinecké činnosti si může Jalisco dovolit nakupovat moderní zbraně i komunikační prostředky, a proto se jim daří úspěšně bojovat se všemi svými nepřáteli.

Los Zetas

Tento kartel má z velké části původ v mexické armádě. Jeho zakládající členové totiž svého času sloužili v ozbrojených složkách Mexika. Proto jsou Los Zetas tak nebezpeční. 

Mnoho jejich členů má vojenský výcvik, což jim umožňuje nejen dokonale ovládat různé druhy palných i chladných zbraní, ale jsou rovněž zběhlí v taktice a obecně v plánování. Dokáží tak být velice efektivní.

Stejně jako ostatní mexické kartely, tak i Los Zetas se věnuje mnoha aktivitám.

Největším zdrojem jejich příjmů jsou samozřejmě drogy, nicméně velmi dobře jim jde i prodej zbraní, praní špinavých peněz, pašování lidí do USA či obchod s bílým masem.

Kartel Los Zetas v minulosti dost utrpěl, jelikož se od něj odtrhli různé skupiny, jež se chtěli osamostatnit. I když dnes už není tato organizace v top formě, stále vzbuzuje strach i respekt.

Sinaloa

Kartel Sinaola je živoucí legendou, dá-li se tak vůbec brutální zločinecká organizace označit. Jeho zakladatelem byl Miguel Ángela Félixe Gallarda, který se v současnosti nachází ve vězení. 

Nedlouho po Gallardově zatčení se vedení kartelu ujal Joaquin Guzmán, známý též jako El Chapo.

Ani ten si však už neužívá svobody a nejspíš ani nikdy nebude. Guzmán byl totiž v USA odsouzen na doživotí, kde si trest také odpykává.

Kartel byl založen v osmdesátých letech minulého století a funguje dodnes. Stejně jako jeho konkurence se zabývá vším, co souvisí s drogami, bílým masem, zbraněmi a zabíjením. 

Nejnebezpečnější zločinecké organizace světa

Mexické kartely patří mezi nejnebezpečnější zločinecké organizace světa. I když se neostýchají páchat ta nejhorší zvěrstva, hlavně chudší vrstvy mexické společnosti jejich vůdcům fandí. 

Pro mnoho Mexičanů jsou totiž kartely jedinou možností, jak si trochu zlepšit svou neutěšenou životní úroveň a dokud se toto nezmění, je velmi nepravděpodobné, že by se mexické vládě tyto zločinecké organizace podařilo zlikvidovat.