Jedovnice

Jedovnice

Třítisícové městečko poblíž Brna je vstupní branou do Moravského krasu.

Ačkoliv není mediálně nejznámější, stalo se oblíbeným cílem pro milovníky vodních sportů, rybaření, jízdy na kole a moderní sakrální architektury.

Vítejte v Jedovnicích.

Pohled do historie

Historie Jedovnice se datuje až do 12. století, kdy je poprvé zmiňováno souvislé osídlení na jihozápadě města pod dnešní farou.

V polovině 13. století se dostávají Jedovnice do vlastnictví pánů z Ceblovic. Na začátku 14. století, po vymření rodu Cebloviců, přechází Jedovnice do vlastnictví pánů z Lipé.

Z bohaté historie městečka stojí za zmínku rok 1579, kdy Jedovnice dostávají privilegium od císaře Rudolfa II., aby mohly provozovat dva výroční trhy a mít vlastní erb.

Netradiční jméno

Odkud se vzalo jméno Jedovnice se dodnes s jistotou nedá říct. Pověst ale praví, že jakýsi Crha z Ceblovic navštívil vesničku a ptal se na její jméno.

Poté, co mu starý muž řekl, že žádné jméno nemá, Crha pronesl větu v horáckém nářečí: „Tak já tedy jedo v nic.“ A jméno „Jedo-v-nic“ bylo na světě.

Dnešní Jedovnice

Dnešní Jedovnice jsou oblíbenou destinací z mnoha důvodů. Pro některé jsou symbolem cyklistiky. Právě tady najdete množství singltrailů, z nichž vás některé dovedou až na území nádherného Moravského krasu.

Na své si přijdou i milovníci pěší turistiky. Desítky kilometrů stezek vás provedou po okolí Jedovnic, například do lesnického Slavína, k Santiniho chrámu ve Křtinách nebo do nedalekého Adamova.

Dalším magnetem se staly Jedovnice pro milovníky rybaření a vodních sportů.

Místní vyhlášené rybníky nabízejí nejen dokonalé sportovní vyžití v letních měsících, ale i výjimečný zážitek při výlovu rybníků.

Nejznámějším je rybník Olšovec, na který navazují další – Budkovan, Vrbový a Duhový.

Kolem těchto rybníků si můžete zahrát GPS hru Treasure Hunt Jedovnice.

Moderní sakrální architektura

Věděli jste, že nedaleko Jedovnice můžete narazit na senetářovský kostel svatého Josefa? Je ukázkou moderní sakrální stavby dvacátého století.

Tato extravagantní stavba byla dokončena v roce 1971 jako návrh architekta Ludvíka Kolka. V totalitní době komunismu se jedná o jednu z mála církevních staveb, kterou režim dovolil postavit.