5 nejlepších zombie filmů všech dob

5 nejlepších zombie filmů všech dob

I když je hororový žánr pořád brán tak trochu jako pokleslý, diváci se v kinech a u televizí bojí rádi. Možnost zažít kontrolovaný strach, aniž by nám reálně cokoliv hrozilo, je pro řadu lidí velmi atraktivní. 

Hororový žánr se dělí do několika kategorií, které se obvykle liší podle toho, co a jak nás konkrétně straší.

Mezi ty nejpopulárnější kategorie patří filmy s nemrtvými. A v tomto článku si představíme pět absolutních pecek, kde hlavní roli hrají právě zombíci

Soumrak mrtvých

Zombie by nás měly hlavně děsit, avšak náš žebříček začíná komedií. Soumrak mrtvých je dítkem britského režiséra Edgara Wrighta, který má na svědomí filmy jako Ant-Man, Baby driver či Poslední noc v Soho.

Příběh tohoto snímku se zaměřuje na dva obyčejné chlápky, spíše flákače, kteří se musí z ničeho nic vypořádat se zombie apokalypsou. A je to velká legrace.

Soumrak mrtvých útočí snad na každé existující zombie klišé velmi hravou formou, která baví i diváky, kteří jinak filmy s pochodujícími mrtvolami aktivně nevyhledávají.

28 dní poté

A v Británii ještě chvíli zůstaneme. V roce 2002 zde vznikla další ikona zombie žánru – 28 dní poté.

Na rozdíl od konkurence nejsou zdejší zombie skutečnými chodícími mrtvolami, ale mají „pouze“ vzteklinu. O to více jsou však tito protivníci nebezpeční.

Danny Boyle, režisér tohoto snímku, byl jedním z prvních autorů, kteří nemrtvé pořádně rozpohybovali.

Nakažení se v tomto filmu nepřemisťují pomalou klimbavou chůzí, ale jsou naopak schopní trhat rychlostní rekordy. I proto je 28 dní poté tak děsivý horor.

Vlak do Pusanu

Zombie žánr není ani náhodou záležitostí pouze západní kinematografie. Vlak do Pusanu je toho nejlepším možným příkladem.

Jak je již z názvu patrné, tento jihokorejský skvost se většinu času odehrává v jedoucím vlaku.

Film vypráví příběh o otci s dcerou, kteří se snaží dostat skrze zombie apokalypsou sužovanou Jižní Koreu až do Pusanu, údajně jediného místa v zemi, kde ještě funguje civilizace. 

Specifické zasazení, velký rozpočet, dobré herecké výkony i skvělé režijní vedení zcela po právu dělají z Vlaku do Pusanu jeden z nejlepších zombie filmů všech dob.

Rec

I když se Rec primárně řadí do sub žánru found-footage, stále se také jedná o zatraceně slušný zombie horor. Díky tomu, že veškeré dění sledujeme prostřednictvím kamery hlavní postavy, je hrůza odehrávající se v uzavřeném činžovním domě mnohem hmatatelnější. 

Film však netěží pouze z laciných lekaček, ale může se pyšnit i velmi stísněnou atmosférou. Z velké části za to samozřejmě může prostředí, ve kterém se snímek odehrává.

Noc oživlých mrtvol

V žádném žebříčku zombie filmů rozhodně nemůže chybět největší klasika ze všech, a sice Noc oživlých mrtvol. Tu natočil legendární zakladatel žánru George A. Romero.

Snímek představil snad všechna klišé, která si dnes se zombie hororem spojujeme – pomalou chůzi nemrtvých, nesourodou skupinku přeživších či nutnost vybudovat si obranné postavení.

Dnes se sice jedná o ohrané schéma, avšak v době vzniku filmu tomu tak nebylo. I dnes tento černobílý snímek z roku 1968 funguje na výbornou. Je potřeba ještě dodat, že pod tímto názvem existují filmy dva. Tento a remake Toma Saviniho z roku 1990.

Nevyčerpatelné téma

Zombie filmy mají v kinematografii velkou tradici, a proto i velké množství fanoušků. Ačkoliv se tento žánr může jevit jako pokleslý, zažijete s ním spoustu napětí i legrace.