Avatar 2

Avatar 2

První Avatar spatřil světlo světa už v roce 2009 a byl to obrovský hit, který svými tržbami překonal i do té doby nepokořitelný Titanic. Není bez zajímavosti, že oba filmy natočil stejný režisér James Cameron.

Ten si však trochu překvapivě dal s dalším dílem Avatara trochu na čas, konkrétně dlouhých 14 let. Stálo však to nekonečné čekání skutečně za to?

Více jedničky

Jak se to vezme. Kdo miloval první díl Avatara, zvláště pak jeho propracovaný svět, ten se dokáže zamilovat do jeho pokračování během několika málo počátečních minut. zbytek diváků však bude k tomuto dílu hledat cestu trochu hůře.

Děj tohoto pokračování se odehrává zhruba deset let po prvním Avatarovi, kdy už Jake a Neytiri spolu mají rodinu a žijí v klidu a míru. 

Toto však samozřejmě netrvá věčně, jelikož se na planetu vrátili lidé zastupující zlou zemskou korporaci, která touží po zdejších nerostných surovinách. A nebudou si při jejich získávání brát žádné servítky.

Jak vidno, příběh je docela tuctový, avšak dostačující. Stejně existuje jen proto, aby nás mohl Cameron omračovat bombastickým vizuálním zpracováním.

A ano, ani tentokrát nezklamal. I když jsou ve filmu i docela nudné pasáže, vždy vypadají a znějí naprosto skvěle a platí zde to, co platilo pro Jamese Camerona vždy – je to on, kdo určuje, jak budou vypadat hollywoodské blockbustery budoucnosti.

Rozhodně se nevyplatí dívat se na film v televizi. Kdo si chce užít skutečný audiovizuální zážitek, měl by navštívit kino s 3D projekcí. Pouze tam se totiž může ponořit do světa Pandory opravdu naplno. 

Voda v hlavní roli

Cameron již před řadou let sliboval, že tentokrát bude Avatar spjatý více s vodou, a to také dodržel. Jake a Neytiri společně s dětmi našli útočiště u kmene Metkayinu, který je silně spjat s oceány Pandory.

Proto si také diváci tentokrát užijí více akce ve vodě, což je mimochodem oblíbené režisérovo prostředí.

James Cameron je totiž krom jiného znám pro svou touhu objevovat svět pod vodou, a na filmu je to znát snad v každém záběru.

Staronové obsazení

V hlavní roli opět můžeme celkem nepřekvapivě vidět Sama Worthingtona v roli Jakea Sullyho a Zoe Saldanu jako Neytiri.

Vrací se však i další staří známí, jako jsou Sigourney Weaver, a hlavně Stephen Lang jako hlavní antagonista.

Jeho postava to sice v minulém díle nedobrovolně zabalila, nicméně tohle je budoucnost, a tak se nemůže nikdo divit, že již mrtvé charaktery je možné zase uvést zpátky k životu. 

Ve filmu samozřejmě hrají i úplní nováčci. Mezi ty nejznámější patří Kate Winslet, která už s Cameronem spolupracovala na Titaniku a moc se jí to nelíbilo. Evidentně změnila názor.

Technický skvost

Koho zajímá poutavý originální příběh, ten by se měl novému Avatarovi vyhnout obloukem, jelikož nic takového tady k mání není. Avatar 2 je typické hollywoodské pokračování. Všeho je více a vypadá to lépe. 

Stejně jako v případě prvního dílu jde v podstatě o úžasnou atrakci, která má jen velmi málo hluchých míst. A ty stejně překrývá úžasné technické zpracování.