Altered Carbon

Altered Carbon

Skutečné hardcore sci-fi dnes chybí na televizních obrazovkách jako sůl. O to více bychom si měli hýčkat počiny typu Altered Carbon, který se dá bez mrknutí oka zařadit do zlatého fondu seriálové fantastiky. 

Vražda už není to, co bývala

24. století ve světě Altered Carbon je zhruba takové, jak o něm dnes sníme. Létající auta, neony na každém rohu, opravdová umělá inteligence a osidlování vzdálených slunečních systémů je zde na denním pořádku.

Velmi pokročila i medicína. Díky možnosti ukládat si své já do speciálních čipů vědci obelstili i smrt. 

V případě smrti se totiž zálohované ego nakopíruje do nového těla. Daný člověk pak může fungovat normálně dál. Má to však jen jeden drobný háček, tohle VZP neproplácí. Tato služba je totiž natolik nákladná, že si ji může dovolit jen několik vyvolených. 

Mezi tuto nobilitu patří mimo jiné i jistý Laurens Bancroft. Toho na začátku seriálu trápí jedna nepříjemnost. Byl nedávno zavražděn a nemůže za žádnou cenu zjistit, kdo stiskl spoušť. 

Hlavně proto je povolán hlavní hrdina seriálu, Takeshi Kovacs. Ten má této záhadě přijít na kloub. Nejedná se však o žádné soukromé očko či špičkového detektiva ve výslužbě, ale o bývalého elitního zabijáka a revolucionáře, který byl nějaký ten pátek u ledu.

Vizuální skvost

Seriál vypadá na první, druhý i desátý pohled skutečně úchvatně. Na každém záběru jde vidět, že na výpravě se u Altered Carbon nešetřilo. Megapole budoucnosti je sice z velké části tvořena jedničkami a nulami, nicméně to není výtka, právě naopak. 

Trikaři udělali svou práci skutečně brilantně a i přesto, že už je seriál venku nějaký ten pátek, pořád vypadá více než dobře.

Vizuální ztvárnění však v tomto případě není jen jednoduchou vějičkou mající nalákat jednodušší diváky, ale zásadním faktorem, který přispívá k ponuré dystopické atmosféře.

Filozofická řežba

Altered Carbon je v první řadě noir detektivka s filozofickým přesahem odehrávající se v daleké budoucnosti.

V tomto ohledu je na tom velmi podobně jako klasika žánru, Blade Runner. Na rozdíl od Blade Runnera však v Altered Carbon uvidíme i pořádnou akci. 

Konec konců, Takeshi Kovacs není žádné ořezávátko, a i když nebyl dlouho aktivní, pořád mu nedělá problém nasekat partu násilníku během několika málo vteřin do karbanátků. 

Akčních scén sice není v seriálu tolik, jak by se mohlo z trailerů zdát, nicméně milovníci střílení a drsných filmových bitek si i tak určitě přijdou na své.

Dobře upečený televizní dort

Neexistuje mnoho chyb, které by se daly tomuto seriálu vytknout. Někomu může vadit možná až přílišné tlačení na pilu v oblasti filozofie, nicméně to je věc vkusu. Obecně se dá říci, že tenhle seriálový dort byl upečen z velmi dobrých ingrediencí. 

Výsledný výtvor dokáže zachutnat i několik let od vydání. Ovšem pozor, celou dobu je řeč pouze o první řadě. Altered Carbon má pokračování, a to ani zdaleka nedosahuje kvalit originálu.