Na jaké seriálové sci-fi pecky se těšit v roce 2024?

Na jaké seriálové sci-fi pecky se těšit v roce 2024?

Sci-fi není nikdy dost v jakékoliv podobě, tedy ani té seriálové. Díky stále levnějším počítačovým trikům mohou tvůrci televizní vědecké fantastiky nabídnout svým divákům mnohem propracovanější světy než v minulosti.

Už jen proto se můžeme v roce 2024 těšit na celou řadu zajímavých sci-fi seriálů, z nichž některé mají ambice vstoupit do zlaté síně televizní zábavy. A pár takových adeptů si na následujících řádcích představíme.

Fallout

Lidem, kterým počítačové hry nic neříkají, nebude asi název tohoto seriálu příliš povědomý. Fallout je sice jedna z nejvíce ikonických počítačových her, ovšem příliš velký přesah mimo herní byznys nemá. To by se ale mělo letos změnit.

Fallout se odehrává v bezútěšném postapokalyptickém světě, kde krávy mají dvě hlavy, v módě jsou ocelové bojové obleky a jako platidlo zde fungují víčka od Coly. Jelikož má tato značka obrovskou fanouškovskou základnu, je jasné, že na seriál se těší hromada lidí.

I když má Fallout již několik pokračování, seriál by se jimi měl pouze inspirovat, příběh má být původní. Podle prvního vydaného traileru však již víme, že se alespoň část děje bude odehrávat ve Vaultu 33 a jeho okolí. Seriál by měl dorazit na jaře.

Star Wars: Akolyta

Disney sice likviduje jeden filmový projekt Star Wars za druhým, nicméně u seriálů evidentně volí zcela opačnou strategii. Proto jsme tu v poměrně krátké době měli Mandaloriana, Ashoku, Andora a další. Ne každý z těchto počinů byl skvost, nicméně až na jednu výjimku ( Book of Boba Fett) se vždy jednalo o řemeslně dobře zvládnuté počiny.

Akolyta má ovšem ambice zaujmout nejen svou technickou stránkou, ale také i příběhem. Na rozdíl od jiných hraných děl ze světa Star Wars se totiž Akolyta nezaměřuje na světlou stranu Síly, ale na její pravý opak. 

V hlavní roli uvidíme sithskou učednici, tedy předchůdkyni ikonického astmatika Darth Vadera. Zde se předaleká galaxie určitě zachraňovat nebude. I proto tento projekt působí tak atraktivně.

O ději toho zatím není moc známo. Víme jen, že se v titulní roli objeví mladá žena a příběh se bude odehrávat dlouhá desetiletí před Epizodou 1. Poprvé se tak na televizních obrazovkách vydáme do období mimo filmovou ságu. Seriálu bychom se snad měli dočkat někdy na podzim.

Duna: Proroctví

Duna je nejen písečný přesyp, ale zároveň také název jednoho z největších knižních sci-fi eposů všech dob. Nejedná se však o dílo, které dokáže zaujmout každého. Na to je totiž až příliš komplexní. I proto první film z osmdesátých let u diváků neuspěl a ani pozdější televizní adaptace se hlavně kvůli nepříliš dobrým trikům nesetkala se zrovna velkým ohlasem.

Proto buďme rádi za iteraci Denise Villeneuvea, která se v březnu dočká pokračování. Samotný seriál však nemá s tímto kouskem nic společného. 

O ději zatím mnoho nevíme. Příběh se bude odehrávat 10 000 let před narozením Paula Atreida a zaměří se na sesterstvo Bene Gesseritu, konkrétně na sestry Tuly a Valyi, jež obě pochází z rodu Harkonennů. Ovšem už i z těchto střípků lze očekávat, že nás nečeká žádný akční spektákl, ale spíše konverzační drama. Pokud vše půjde dobře, seriál zavítá na naše obrazovky někdy na podzim.

Nadějný rok

Zdá se, že milovníci seriálového sci-fi budou mít v roce 2024 doslova žně. Na obrazovky totiž míří celá řada potenciálně zajímavých titulů, z nichž některé se mohou stát kultem. Fallout, Star Wars i Duna jsou natolik silné značky, že dokáží přilákat obrovské množství diváků. Nezbývá nám než doufat, že nebudeme zklamaní.