Brno tajemné

Brno tajemné

Až se zase jednou budete procházet brněnskými ulicemi a prohlížet si slavné budovy a objekty, přemýšlejte o tom, jestli třeba zrovna pod vašima nohama není ještě jedno patro města, skryté a tajemné sklepení.

V posledních letech se pro běžnou veřejnost otevírají rozsáhlé prostory podzemí nebo třeba kostnice a hrobky připomínající dávné obyvatele města.

Nechte se zlákat strašidelnou atmosférou zdejších prohlídek a výstav a sestupte o úroveň níž.

Labyrint pod Zelným trhem

Při průzkumech brněnského podzemí se podařilo objevit celý komplex prostor, o kterém do té doby nikdo nevěděl.

Poté musela být provedena rozsáhlá rekonstrukce sklepení, aby se zajistila bezpečnost návštěvníků, kteří by se do podzemí chtěli podívat.

Dnes již Labyrint pod Zelným trhem funguje jako běžná turistická atrakce a návštěvníci si ho mohou důkladně prohlédnout během hodinové exkurze.

Prohlídka labyrintu je koncipována jako zážitková turistika, její součástí je tedy kromě ukázky uchovávání potravin či sudů vína a piva i replika alchymistické laboratoře nebo třeba městského pranýře.

Zajímavostí může být práce s dobovým osvětlením, některé prohlídky prováděné v dobových kostýmech nebo výstava předmětů nalezených při archeologickém průzkumu v této oblasti.

Pokud by vám nestačila tajemná atmosféra Labyrintu pod Zelným trhem, je možné v rámci zvýhodněného vstupného navštívit ještě Mincmistrovský sklep, jehož prostory byly využity pro zbudování expozice věnované ražbě mincí, nebo Kostnici pod kostelem sv. Jakuba, uchovávající ostatky asi padesáti tisíc obětí morových ran a třicetileté války.

Kapucínská hrobka

V kapucínském kostele Nalezení svatého Kříže čeká návštěvníky možnost sestoupit do suterénu a prohlédnout si mumifikovaná těla bratří kapucínů, kteří zde byli od poloviny sedmnáctého století ukládáni k poslednímu odpočinku.

Zesnulí mniši byli pohřbívání velice skromně – jejich tělo se pouze položilo na zem v suterénu. Systém větrání v hrobce umožnil, že se některá těla přirozeně mumifikovala a zachovala dodnes.

Hrobka je běžně přístupná veřejnosti, mumie od návštěvníků odděluje prosklená stěna.

Kromě kapucínů byli do hrobky ukládáni například i jejich, kteří si vysloužili přeci jen poněkud nákladnější pohřební rituály – díky tomu si můžeme i v dnešních dobách prohlédnout barokní rakve zdobené olejomalbami.

Jedním z nejznámějších mužů pohřbených v hrobce je Fratinšek baron Trenck, jehož mumifikované tělo je zde v současné době uložené v prosklené rakvi.

Kromě samotné pochmurné atmosféry, kterou sebou prostředí hrobky a přítomnost dávno zesnulých lidi přináší, na rozjitřené smysly jistě silně zapůsobí i heslo na jedné ze stěn:„To, co jste teď vy, byli jsme i my, to, co jsme teď my, budete i vy.“
 

Do Brna za originálními zážitky

Díky projektu Zpřístupnění brněnského podzemí se lidem otevřela řada možností, jak nahlédnout do sklepů a chodeb, které se pod Brnem proplétají již od středověku.

Spolu s dalšími projekty a zpřístupněnými objekty, jako je třeba kapucínská hrobka, se tak v Brně nabízí neodolatelný mix edukativních zážitků, tajemna a mystiky, který se nemůžete nechat ujít.

Kategorie