Smrt zastihla posledního Přemyslovce v Olomouci

Smrt zastihla posledního Přemyslovce v Olomouci

Legenda praví, že mladičký král Václav III. byl den před svou smrtí svědkem toho, jak náhlý blesk rozlomil před jeho očima vedví statnou lípu.

Tušil už tehdy chlapecký král, že si přijel do Olomouce pro vlastní smrt?

Neobjasněná královražda

4. srpna 1306 se Olomouc stala pochmurným svědkem tragické události, právě zde byl zavražděn poslední přemyslovský král Václav III., české dějiny už dále neměly patřit králům z Přemyslova rodu. Smrt šestnáctiletého Václava III. je dodnes opředena tajemstvím – muž, kterého stráže ubily jako údajného královraha, zřejmě nezabíjel.

Tělo zavražděného Přemyslovce bylo pohřbeno v Katedrále svatého Václava v Olomouci, která stojí dodnes a je jednou z dominant města.

Dóm svatého Václava

Katedrála – nebo také Dóm – svatého Václava pochází z počátku 12. století, napříč staletími prošla řadou přestaveb, především tou poslední – novogotickou – se můžeme kochat i v současné době. Olomoucká katedrála má druhou nejvyšší kostelní věž v České republice – sahá výš než 100 metrů. Zároveň se katedrála pyšní i největším zvonem na Moravě, pojmenovaném po patronu katedrály – svatém Václavu.

Ostatky Václava III. byly z Olomouce převezeny (a později se bohužel ztratily), v katedrále však najdeme jinou upomínku na Přemyslovce – mramorový náhrobek vztahující se k vedlejší, olomoucké, větvi přemyslovského rodu.

Veřejně přístupná a určitě zajímavá je dvoupatrová krypta pod katedrálou, kde spočívá řada biskupů a arcibiskupů a velkých osobností českých dějin.

V katedrále se nachází několik kaplí (například Sv. Cyrila a Metoděje, Sv. Jana Křtitele), které mohou kromě rozjímání nabídnout i prohlídku skvostných uměleckých děl, ať už jde o nástěnné malby, náhrobky nebo oltáře. Některá z nich lze označit za unikátní – mimo jiné pískovcové sochy sv. Petra a sv. Pavla pocházející z patnáctého století.

V současné době je Katedrála svatého Václava v Olomouci národní kulturní památkou České republiky a domovskou katedrálou římskokatolické olomoucké arcidiecéze. Za povšimnutí stojí i Zdíkův palác, torzo budovy pocházející z 12. století, který přiléhá ke katedrále a je možné si jej prohlédnout v rámci prohlídkového okruhu.

Nenechte si ujít prohlídku olomoucké katedrály

Olomouc dýchá historií a snad nejzřetelněji to lze cítit při pohledu na olomouckou dominantu sahající svou nejvyšší věží až k nebi. Katedrála sv. Václava byla svědkem vraždy posledního Přemyslovce a přetrvala až do dnešních dnů, aby nám mohla podávat svědectví.

Kategorie