Extrémní závody vás donutí sáhnout si až na dno

Extrémní závody vás donutí sáhnout si až na dno

Extrémní závody znamenají pro někoho výzvu a pro jiného něco, na co by se nikdy neodvážil ani pomyslet. Pravdou je, že jejich absolvováním si určitě sáhnete na dno. Když to ale dokážete, překonáte sami sebe, svou nedůvěru a možná i nedůvěru svého okolí. Podívejte se s námi na některé závody u nás a třeba zatoužíte po nové výzvě.

Perun maraton

Běh nazvaný Perun maraton se nemůže konat nikde jinde než v krásném horském prostředí Moravskoslezských Beskyd. Trasa vede v okolí horských masívů – Javorový, Ropice, Příslop, Kozinec a Ostrý.

Na každém vrcholu stoupáte nejprudšími svahy a pak musíte seběhnout technickými úseky. Není to ale jen náročný běh. Čekají vás nástrahy v podobě kořenů, kamení a nezpevněných lesních cest. Cíl mají přitom všichni stejný, Javorový vrh, kde trať dlouhá 41 km končí.

Kdo si chce otestovat své hranice a miluje pohyb v horách, neměl by beskydský závod rozhodně minout.

Spartan Race

Spartan Race je velmi slavný překážkový závod a koná se po celém světě. Jedná se o kombinaci běhu a zdolávání překážek. Žádné počasí není důvodem pro jeho zrušení a terén bývá hodně náročný.

Za extrémním závodem stojí Joe De Sena. První se odehrával v USA v roce 2010. V České republice začaly závody v roce 2013 v mnoha městech tzv. Spartan Race Training Groups (SRTG). Mají za cíl shromažďovat sportovce, kteří chtějí překonat sami sebe.

Spartan Race je vhodný pro všechny věkové kategorie, muže i ženy. Nabízí více náročností od cca 5 km a 20 překážek až po více než 50 km a 60 překážek. Běhají se také týmové závody. Ten nejdelší trvá celých 24 hodin.

Army Run

Český extrémní překážkový běh se konal poprvé 23. srpna 2014 v Černé v Pošumaví a vojenském újezdu Boletice. Každý rok se akce víc a víc rozrůstá a těší se opravdu velké oblibě.

V prvním roce soutěže museli závodníci překonat překážky armádního stylu na trase CIVIL, nebo ARMY. První trasa měřila 10 km a druhá 16 km. V závodě Army Run není důležité zvítězit, ale doběhnout do cíle.

Účastníkům se nabízí dvě tratě: Captain a Major. První úroveň se hodí pro ty, kdo s extrémními běhy teprve začínají. Těšit se můžete na trať dlouhou 5 kilometrů a 20 překážek.

Druhá už není jen tak pro každého. Čeká vás 10 kilometrů a 40 překážek. Kdo se bojí, že by nedal ani jednu trasu, může se zúčastnit přípravy na překážky a tréninku v rámci akce Army Drill.

Bedřichovský Bastard

Je jasné, kde se další překážkový běžecký závod koná. Samozřejmě v Bedřichově. Z lyžařského stadionu v obci vyběhnete na trať vedoucí lesními cestami, kolem běžeckých stop, po sjezdovkách nahoru a dolů. To ale není všechno.

Všude vás čekají překážky všeho druhu – přírodní, umělé, lehké i těžké. Překážky nemusíte všechny nutně absolvovat, ale každá vynechaná znamená trest před cílem. Bedřichovský Bastard je rozhodně drsný, ale stojí za to jej absolvovat.

Běh v podpatcích a běh v gumácích

Možná vám nepřijde běh v podpatcích jako závod, který by se řadil k extrémním, ale už jste někdy zkoušeli běhat na 10 cm vysokých jehlách? Závod probíhá v Brně na Náměstí svobody a měří 100 m.

Podpatek u boty musí být vysoký minimálně 60 mm a šířka nesmí být větší než 50 mm. Dvojnásobné vítězky závodů se dostávají do Síně slávy. Pak už se soutěže nesmí zúčastnit. Muži si mohou vyzkoušet zase běh v gumácích, který se běží na stejném místě a na stejnou vzdálenost. Nesmí mít své gumáky, ale dostanou je až na místě.

Poslední ročníky těchto nadmíru zajímavých závodů se bohužel nekonaly. Snad to příští rok pořadatelé napraví.

Extrémní závody nejsou pro každého

Je to tak. Extrémní závody skutečně nejsou pro každého. Pokud se hýbete jen svátečně a z představy, že uběhnete pět kilometrů, máte husí kůži, pusťte si je raději v televizi.

Když ale chcete překonat svou lenost a zařadit se mezi ty, komu nevadí bolavé nohy, obrovské puchýře, bahno ve vlasech a naprostá vyčerpanost, dejte se do toho a ukažte, že na to máte. Protože ten pocit, když doběhnete do cíle, za to stojí.

Kategorie