Jak přežít v postapokalyptickém světě

Jak přežít v postapokalyptickém světě

Apokalypsa nemusí přijít dnes ani zítra, ale jednoho krásného dne se jí lidstvo určitě dočká. A na takový okamžik je dobré se náležitě připravit. 

Není apokalypsa jako apokalypsa

Konec světa může mít celou řadu podob, a ne na každou je reálné se přichystat. Třeba náraz Měsíce do naší krásné planety by měl natolik drtivý dopad, že by vlastně bylo jedno, kde se člověk zrovna nachází a co dělá. 

Veškeré lidstvo nacházející se na Zemi a v její těsné blízkosti by bylo během pár minut, možná dokonce i vteřin, vyhubeno. Tady ani sebehlubší zemljanka nebude fungovat. Ovšem existují i dva typy apokalypsy, na které se připravit lze.

Svět po atomové válce

Lidé jsou od přírody tvorové agresivní. Zatímco v dávných dobách do sebe bušili klacky, dnes po sobě vystřelují rakety a hází bomby. Současná konvenční bomba dokáže srovnat se zemí třeba i menší sídliště. Pořád se však nemůže rovnat síle atomu.

Atomovky si zvládnou podat i miliónová města. To je samo o sobě děsivé, avšak po takové spoušti zůstane navíc v ovzduší jako bonus lítat radioaktivní prach, jehož vdechování nedělá organismu úplně dobře.

Na atomovou válku, respektive následky s ní související, je možné se připravit docela dobře. Kdo nebude v centru výbuchu, dostane docela slušnou šanci na přežití. Hodně samozřejmě záleží na tom, kolik se atomovek po světě odpálí. Bude-li jich dostatečné množství, můžeme se těšit i na nukleární zimu. 

Proto se hodí nasyslit si s dostatečným předstihem velké množství trvanlivých potravin typu zavařeniny a masové konzervy. Také je důležité mít studnu. Zdroj pitné vody je k nezaplacení. Vyplatí se mít i protiatomový kryt, ideálně ve sklepě. V něm je dobré přečkat nejen první dopady války, ale i následující měsíce, než se radiace rozptýlí.

Zombie svět

Zombie apokalypsa nezní sice příliš reálně, na druhou stranu úplně vyloučená není. Kdoví, jaká svinstva se vyrábí v amerických nebo čínských laboratořích. Stačí, aby ven unikla je trocha té dobroty, a rázem se nám planeta může proměnit na svět plný chodících mrtvol.

I v tomto případě je dobré vybudovat si kvalitní úkryt, zajistit si potraviny a zásobit se dostatečným množství vody. Jak už nám ukázal nejeden film a seriál, i během zombie apokalypsy potraviny shánět lze, avšak jedná se o docela adrenalinový koníček.

Na začátku je tudíž opět nejlepším způsobem pro přežití zalézt do svého dobře zásobeného bunkříku a ani nedutat.

Dříve či později však i sebelépe zásobený úkryt bude potřeba opustit. Potraviny totiž nevydrží navždy a bez pěstování se člověk nakonec neobejde. Ze všeho nejdřív je však nezbytné vyčistit okolí od všelijaké zombie verbeže.

Proto se hodí mít zbraně, hodně zbraní. Ideálem jsou pistole a pušky, se kterými se dá vyřadit obrovské množství zombíků, nicméně i sekyry, provizorní bodáky či v nejhorším možném případě nože se také mohou hodit. Důležité je mířit vždy na hlavu.

Nová civilizace

S dobrou strategií a výbavou se dá vyčistit v pár lidech docela slušné teritorium, které je pak možné využívat k pěstování plodin a znovuvybudování civilizace.

Ať už člověk přežije atomovou válku nebo se probudí do zombie apokalypsy, měl by mít v první řadě vždy připravený nějaký úkryt plný potravin a zásob vody.

Toto je základ, bez kterého se těžce přežívá i víkendový výpadek elektřiny, natož pak konec světa.

Kategorie