Krásy Moravského Krumlova

Krásy Moravského Krumlova

Jihomoravské město Moravský Krumlov se ukrývá v kotlině obklopené krásnou přírodou Českomoravské vrchoviny a Dyjsko-svrateckým úvalem.

I když se to nezdá, má ledacos společného s tím Českým. Ať už polohu v údolí, protékající řeku – v tomto případě Rokytnou nebo úchvatné historické jádro a rozlehlý zámecký areál. A nechybí ani spousta zajímavostí v okolí.

Šestitisícové město leží asi 35 kilometrů severovýchodně od Znojma a 30 kilometrů jihozápadně od Brna. K vidění toho nabízí hodně. Ať už jsou to dochované úseky hradeb s baštami, renesanční Knížecí dům s muzeem a galerií nebo areál bývalého kláštera s kostelem sv. Bartoloměje.

Ve městě stojí renesanční zámek s arkádami, který byl v letech 1963 až 2011 domovem pro slavnou Slovanskou epopej Alfonse Muchy.

Slovanská epopej a Alfons Mucha

Slavná Slovanská epopej, kterou namaloval Alfons Mucha, byla největším klenotem města. Velkolepé dílo tvoří 20 velkoplošných pláten zobrazujících slovanskou mytologii a dějiny českého národa.

Na zámku mohli turisté dílo obdivovat do roku 2010. V roce 2011 byla epopej odvezena do Prahy, i když s tím obyvatelé města nesouhlasili a Moravský Krumlov přišel o největší turistické lákadlo.

Zámek s unikátní výstavou i rozsáhlým anglickým parkem

Renesanční zámek se stálou expozicí unikátních děl Jana a Medy Mládkových byl postaven na nejužším meandru vytvořeném řekou Rokytnou. Jeho dvůr zdobí na třech stranách a třech podlažích arkády. Na severní straně stojí jednoposchoďová budova se slunečními hodinami.

Součástí zámku je i rozsáhlý park s discgolfem. V blízkém okolí město vybudovalo naučnou stezku Krumlovsko-rokytenské slepence i značenou cestu údolím Rokytné.

Pestrá přírodní scenérie

Morava vyniká svými přírodními skvosty a nejinak je tomu i v bezprostředním okolí Moravského Krumlova. Severně od města v lesích okolo řeky Jihlavy, se nachází přírodní rezervace Templštejn a stejnojmenná zřícenina hradu. Ten určitě navštivte.

Možná objevíte ztracený templářský poklad, který se zde podle legendy ukrývá. Okolní krajina dává vyrůst vinné révě, ze které pak místní vinaří tvoří lahodný mok plný jihomoravského slunce.

Nechte se okouzlit zdejší atmosférou a vychutnejte si každý kout kouzelného města i jeho okolí.

Po památkách trocha adrenalinu a společné zábavy

Až si dosyta vychutnáte krásy Moravského Krumlova, můžete si užít i další jihomoravské skvosty. Můžete se s programem Treasure Hunt přesunout do nedalekého Znojma, Mikulova, na Pálavu nebo o něco dále do Lednicko-valtického areálu

Nezapomeňte mít oči i mysl otevřené, abyste dokázali odpovědět na všechny záludné otázky a splnit zadané úkoly. Co myslíte? Najdete poklad?

Kategorie