Zapomeňte na Macochu a poznejte opomíjené krásy Moravského krasu

Zapomeňte na Macochu a poznejte opomíjené krásy Moravského krasu

Když se řekne Moravský kras, každý si vybaví propast Macochu i místní krasové jeskyně. Známá krasová oblast ale není lákavá jen tím. Naopak. Ukrývají se zde poklady, které mnohé bedekry opomíjejí. Přehlídka zajímavostí je totiž mnohem pestřejší.

Vynechte tentokrát klasiku, za kterou sem jezdí tisíce turistů a poznejte místa méně známá, ale stejně krásná.

Mezi skály a lesy do Adamova

Vydejte se z Brna rovnou do dvacet kilometrů vzdáleného města Adamov, které leží v údolí řeky Svitavy, obklopené lesy a skalami. Jeho historie se začala psát v 18. století, kdy ho založil Josef Adam z Lichtenštejna.

Tehdejší důvod vzniku byl jasný. Adamov měl sloužit jako průmyslová osada s železářskými hutěmi a hamry.

Adamov možná nemá klasické památky, na které jste zvyklí. Ale to vůbec nevadí, protože můžete nahlédnout pod pokličku průmyslové výroby a vidět několik technických památek.

Jednou z nich je i huť Františka (Stará huť) v nedalekém Josefově. V jejím areálu se nachází technické muzeum s expozicí železářství a často se zde konají experimentální a ukázkové tavby železa. Prohlédněte si kovárnu, slovanskou svatyni, chlebovou pec, vápennou pec a mnoho dalšího.

Za zmínku stojí i zámek z počátku 19. století a kostel sv. Barbory z režného zdiva. Jeho hlavním klenotem je pozdně gotický Světelský oltář z dolnorakouského Zwettlu.

Jeskyně Býčí skála, rozhledna i zřícenina hradu

Okolí Adamova je velice pestré. Nad Adamovem stojí kamenná Alexandrova rozhledna z roku 1887 a o kousek dál rozhledna Babí lom.

Třetí rozhlednu s výhledem na Brno najdete na Ostré horce. Vypravte se také Josefovským údolím do Křtin. Cestou minete Býčí skálu s prostornou jeskyní. Zde kdysi dávno bydleli naši předci, dokonce už v době paleolitu. V roce 1869 tu byla nalezena bronzová soška býčka.

A kousek dál pak čeká další jeskyně s názvem Kostelík.

Nemůžeme vás ochudit ani o nějakou tu klasickou památku. Na kopci mezi Adamovem a Blanskem se vypíná Nový hrad. Je obehnán hradbami a parkánem.

Při prohlídce můžete vidět středověkou mučírnu, část hradního paláce s replikami zbroje a nástrojů.

Z Adamova za poznáním do Rudic

Rudice mohou být další zastávkou na vaší cestě. Nachází se asi deset kilometrů od Adamova ve směru na Jedovnice. Nevelká obec s železářskou a hornickou tradicí vznikla kolem roku 1247 a patří k nejromantičtějším místům Moravského krasu.

Nejzajímavější je bezesporu 12 km dlouhý jeskynní systém Rudického propadání s nejhlubší suchou propastí (-153 m). Jeskyni tvoří Jedovnický potok, který se propadá kousek od Rudic a vyvěrá u Býčí skály.

Celý jeskynní systém vede pod obcí a zdejší Rudický dóm se nachází skoro přesně pod Dělnickým domem. Bohužel není možné jeskynní systémy navštívit, jen výjimečně v rámci speleologických kurzů se zkušenými instruktory.

Přesto toto místo stojí za návštěvu. Můžete se procházet nádherným koutem naší země a užívat si scenérii skal Kolíbek, kde se natáčela nejedna pohádka. Celá vesnice je pak obklopena lesem, jezírky.

Kaple patronky horníků a historický větrný mlýn

V roce 2002 byla v Rudicích dokončena moderní kaple sv. Barbory, která je patronkou horníků a jeskyňářů. Vypadá velmi moderně. Celé vnější zdivo tvoří kámen a interiér zase dřevo.

Turisticky velmi oblíbeným místem je pak zdejší větrný mlýn holandského typu s kamennou kruhovou zdí. U země má zeď 135 cm. Původně měl mlýn otáčivou střechu pokrytou šindelem.

V současné době je mlýn chráněným objektem. V roce 1994 zde byla umístěna muzejní expozice a v roce 2012 došlo k velké rekonstrukci celého objektu.

Expozice se skládá ze tří hlavních částí věnovaných historii větrných mlýnů, historií železářství a hornictví a v jedné části se nachází vzácná kolekce rudických geod.

V Rudicích poznáte, jak vypadá „pravé přátelství“

Samozřejmě spíše obrazně, ale i tak stojí výtvarný projekt za pohled. Jedná se o plastiku za kterou stojí manželé Petr a Birgit Kainzovi, která spočívá ve vyjádření přátelství ztvárněním slova human (anglicky lidský).

Tři metry vysoká červená počáteční písmena se zanořují v rakouském Loosdorfu do zámeckého jezírka a v Rudici v jezírku Bílá nad Šistým se zbytek slova vynořuje.

Kategorie