Mont Saint-Michel: Francouzský klenot

Mont Saint-Michel: Francouzský klenot

Francie má obrovské množství pamětihodností, které rozhodně stojí za návštěvu. Vybrat si jen jednu z nich je skutečně velmi složitý úkol. 

Mezi úzkými kandidáty by však určitě neměl chybět klášter Mont Saint-Michel. Tato stavba totiž dokáže skutečně uhranout.

Normandská kráska

Klášter Mont Saint-Michel se nachází na severu Francie, konkrétně v Normandii. Jedná se o opevněný komplex vystavěný na skalnatém ostrově. S jeho budováním se začalo již v osmém století, avšak od té doby se podoba kláštera významně proměnila.

Původně byl totiž Mont Saint-Michel pouze jednoduchou kaplí, ale s postupem času bobtnal až do dnešní vznešené podoby. Z kaple se časem stal mohutný klášter benediktínského řádu, kolem kterého vzniklo malé městečko, jež se po staletí využívalo nejen jako přístaviště, ale rovněž zde mohli složit hlavu poutníci. 

Výstavba celého komplexu neprobíhala plynule, avšak v několika fázích. Proto také trvalo několik staletí, než Mont Saint-Michel získal podobu, kterou známe dnes. Díky své jedinečné poloze i architektonickým vlastnostem je tato památka zapsána od roku ve Světovém dědictví UNESCO.

Typické rysy

Mont Saint-Michel je skutečně specifickou památka. Spousta turistů proto tomuto klášteru dává přednost před takovými šlágry, jako jsou Eiffelova věž či chrám Notre-Dame. Důvodů je pro to celá řada:

  • Navštívit klášter na skalnatém ostrově v docela nehostinném prostředí se jen tak někomu nepoštěstí. Taková pamětihodnost v podstatě nikde jinde neexistuje, alespoň ne v těchto proporcích.
  • Samotný klášter je navíc impozantní stavbou, která dokáže ohromit nejen z dálky, ale i při prohlídce interiéru.
  • Velmi charakteristické jsou pro Mont Saint-Michel i velké středověké zdi. Klášter byl totiž ve své době přebudován na pevnost. I tento architektonický prvek dokáže uhranout.
  • Na každém rohu tu dýchá středověká atmosféra. Zdejší uličky jsou správně úzké a křivolaké, tak jak to měli ve středověku rádi.
  • Mont Saint-Michel samozřejmě není pouze turistickou atrakcí. Stále sem přicházejí poutníci z celého světa.

Duchové samozřejmě nechybí

Jak každá správná středověká tvrz, tak i Mont Saint-Michel má samozřejmě i svá strašidla. Existuje hned několik hrůzostrašných legend, které se pojí s tímto místem.

Povídá se, že duše zemřelých nikdy neopouští ostrov. Proto je možné občas narazit na dávno mrtvé mnichy, kteří bloudí po Mont Saint-Michel a jeho okolí.

Další legenda hovoří o hrůzném hlasu z temnoty, který občas slyší jak místní obyvatelé, tak i někteří návštěvníci.

Místní folklór rovněž obohacuje pověst o strážcích přílivu, kteří dohlížejí na to, aby byl příliv neustále v rovnováze, a tím chránil ostrov.

Architektonický skvost

Mont Saint-Michel bezpochyby patří mezi jedinečné architektonické skvosty nejen Francie, ale celé Evropy. Je však zajímavý také svou bohatou historií. Proto by si měl každý návštěvník sladké Francie udělat čas a navštívit tento ostrovní klášter.