Originální zážitky v Hustopečích

Originální zážitky v Hustopečích

Sotva třicet kilometrů od Brna leží Hustopeče – nevelké město, které svou atmosférou očarovalo i prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka.

Kdysi největší vinařské město na Moravě dnes nabízí především klidnou turistiku s možností prohlédnout si unikátní mandloňový sad a probádat zdejší krásnou krajinu.

Město Hustopeče vzniklo v oblasti, kterou pro její úrodnou půdu osidlovali již pravěcí lidé. S vývojem civilizace město proslulo svým vínem a největší slávu prožilo v osmnáctém století, poté začal jeho význam poněkud klesat.

V posledních desetiletích se však začíná zase vzmáhat – v devadesátých letech zde byl postaven moderní kostel svatého Václava a svaté Anežky České, město udrželo při životě kdysi rozlehlé mandloňové sady a pokouší se zpřístupnit návštěvníkům všechny zajímavosti.

Mandloňové sady

Mandloně rostou obvykle v teplejších podnebních podmínkách, než jaké nabízí naše země, přesto se v Hustopečích v šedesátých letech podařilo vypěstovat sad, v němž rostlo neuvěřitelných padesát tisíc mandloní.

O stromy však časem přestal být zájem a sady byly téměř zničeny. Jedná se však o naprostý unikát v celém středoevropském regionu, proto se Hustopeče rozhodly sady zachránit.

Dnes se můžete vydat po naučné stezce, které vás provede dvěma sady – Kamenec a Starý vrch – v nichž bylo zachováno na tisíc stromů, až k nové rozhledně, otevřené v roce 2012, která vám umožní prohlédnout si široké okolí.

Křížový vrch

V hustopečském lesoparku stojí na Křížovém vrchu kaple svatého Rocha, vystavěná v dobách morové epidemie. Novorománská stavba s moderními nástěnnými malbami a vitrážemi rozhodně stojí za procházku.

Zdejší park je koncipován především jako relaxační zóna – jedná se o klidné místo vhodné k odpočinku, ať už aktivnímu nebo pasivnímu.

Součástí relaxační zóny je i místní zajímavost – hmatová stezka. Točitý chodník poskládaný z několika druhů materiálů čeká jenom na to, až si zujete boty a bosky se projdete po jemném písku, hrubém štěrku nebo pichlavých větvičkách.

Intenzivní vnímání přírodních povrchů skrz citlivá chodidla může být v dnešní moderní době pro řadu návštěvníků netradičním prožitkem.
 

Za krásami hustopečského okolí

Hustopeče leží uprostřed krásné moravské krajiny, a díky péči zdejších obyvatel má každý možnost prohlédnout si je z výšky, proběhnout se zdejším udržovaným parkem nebo si na jaře přivonět k jedinečným kvetoucím mandloním.

Byla by škoda toto vinařské město opomenout a nevydat se sem na rodinný výlet, nebo uspořádat firemní akci se zajímavým teambuildingovým programem.

Kategorie