Pusan: Proč stojí za to navštívit druhé největší Jihokorejské město?

Pusan: Proč stojí za to navštívit druhé největší Jihokorejské město?

Jižní Korea je u nás spojována hlavně s automobilovým průmyslem a seriálem MASH. Jedná se však také o místo plné turistických atrakcí. 

V Jižní Koreji je možné navštívit celou řadu atraktivních destinací. Mezi ty turisticky nejvděčnější určitě patří i město Pusan. To leží na jihovýchodním cípu Jižní Koreje a může toho cestovatelům nabídnout skutečně mnoho.

Čtvrť Gamcheon

Lidé toužící objevovat netradiční místa by rozhodně neměli v Pusanu minout čtvrť Gamcheon. Jedná se v podstatě o zdejší umělecké centrum. Najít zde lze velké množství různých galerií a ateliérů. Sochy a obrazy jsou v této čtvrti běžně vystaveny i venku, kde se jimi může pokochat úplně každý. 

Celá čtvrť vypadá tak trochu jako jedno velké umělecké dílo. Gamcheon je totiž primárně tvořen pestrobarevnými budovami, které v kombinaci s okolní horskou krajinou tvoří nezaměnitelnou podívanou. Vždy to tak ale nebylo.

Původně byl Gamcheon čtvrtí pro nejchudší vrstvy Pusanu. V podstatě se jednalo o trochu lepší slumy. Situace se začala měnit k lepšímu až ke konci minulého tisíciletí, kdy místní městská rada nařídila, aby se čtvrť začala revitalizovat. Díky tomuto rozhodnutí jde dnes o jedno z nejatraktivnějších míst, které lze v současném Pusanu navštívit.

Pláž Haeundae

Tato pláž patří mezi ty nejznámější a zároveň nejkrásnější v Jižní Koreji. Haeundae je tvořena převážně pískem, a proto je vhodná jak pro lenošení u vody, tak i pro sporty typu plážový volejbal.

Návštěvníci mají samozřejmě i možnost zapojit se do různých vodních aktivit. Ve zdejších půjčovnách je možné si pronajmout vodní skútr či surfovací prkno. Kdo má zájem, může se zde věnovat i paraglidingu. 

V těsné blízkosti pláže se nachází také široká plejáda různých obchodů, kaváren či restaurací. V létě se na místní promenádě konají i různé akce typu koncerty či ohňostroje. 

Hora Geumjeongsan

Koho příliš nebaví umění a nemá moc v lásce ani vyhřívání se na pláži, možná ocení možnost navštívit horu Geumjeongsan, která je také nedílnou součástí města Pusan. Vrchol hory má 801 metrů, což se nezdá mnoho, ale kdo se chce dostat až do nejvyššího bodu, bude si i tak muset pořádně máknout.

Odměnou je však skvostný výhled na město. Hora má ovšem atrakcí ještě mnohem více. Mezi ty nejoblíbenější se řadí kupříkladu menší budhistické chrámy, jež dokáží upoutat i jedince, kteří se jinak o duchovno příliš nezajímají.

Asi největším lákadlem hory Geumjeongsan je ale místní pevnost, která byla postavena v dobách, kdy Koreji vládla dynastie Koryo.

Moderní megapole

Pusan není pouze moderní megalopolí. Je docela snadné zde najít i místa, kde si člověk může na chvíli odfrknout od přemodernizovaného světa a potěšit se třeba krásným uměním, případně si zameditovat v jednom z celé řady budhistických chrámů.