Pět kroměřížských tipů

Pět kroměřížských tipů

Dominantami Kroměříže jsou Arcibiskupský zámek a zahrady, které každý rok navštíví tisíce turistů. Když však zapátráte, objevíte řadu dalších zajímavostí, kvůli kterým se stojí za to do Kroměříže vypravit.

Kroměříž je město s přitažlivou atmosférou a i při bezcílné procházce narazíte na drobné atrakce, které zaujmou vaši pozornost. V dnešním článku vám přinášíme několik vytipovaných míst, které byste v Kroměříži rozhodně neměli minout.

Rodiště Karla Kryla

Každé město je hrdé na své slavné rodáky, u osobnosti, jakou byl Karel Kryl, dvojnásobně. V Kroměříži tak najdeme rodný dům písničkáře i stálou expozici věnovanou životu, tvorbě i osobnosti tohoto nejznámějšího představitele českého protestsongu.

Expozice je vystavěna za zážitkové koncepci – než aby představovala suchá fakta, spíš se snaží postihnout emoce skryté za Krylovým dílem a provést čtenáře vnitřním světem umělce.

Zrcadlové bludiště

Přímo na Velkém náměstí je umístěno zrcadlové bludiště, které se může pochlubit dvěma sty křišťálovými zrcadly a skly. Je připravena i menší varianta pro děti, ta klasická pak může být třeba zajímavou variantou teambuildingu.

Až se z labyrintu vymotáte, čeká vás navíc ještě výstava kresleného humoru, která se k uvolněné atmosféře bludiště skvěle hodí.

Radnice

Když už se podíváte na Velké náměstí, určitě si povšimnete architektonicky zajímavé budovy městské radnice. Její základy byly postaveny už ve 12. století, hlavní zásluhu na její dnešní podobě si odnesl biskup František z Ditrichštejna.

V průběhu staletí procházela stavba různými úpravami, mimo jiné jí přibyl balkon nebo třeba dvouramenné schodiště, které jí dodává až pohádkový vzhled.

Hvězdárna

Zdržíte-li se v Kroměříži až do večera, určitě nevynechejte návštěvu zdejší hvězdárny. Nadšení astronomové si ji tu v minulém století doslova vydupali ze země a my teď díky nim máme možnost pozorovat noční oblohu prostřednictvím profesionálního vybavení.

Návštěvníci zde mohou sledovat naši Sluneční soustavu a možná se i dozvědět něco o meteorických rojích, na něž se kroměřížská hvězdárna zaměřuje.

Sklepy

Závěrem vás přeci jen zavedeme do Arcibiskupského zámku, doporučíme vám však jeho podzemí, v němž jsou ukryty vinné sklepy, které byly založeny už ve 13. století, takže se mohou chlubit dlouhou tradicí.

Jak se vínům v Kroměříži po staletých zkušenostech s výrobou daří, si můžete ověřit sami, a to na prohlídce sklepů spojenou s degustací.

Kroměříž, to nejsou jenom zahrady a zámek

Každé město má své atraktivní dominanty, na které láká turisty. Někdy však stojí za to všimnout si i těch méně proslulých atrakcí a nechat se pohltit atmosférou města, jeho skrytými zákoutími i zajímavými podniky a detaily, které vytvářejí jeho osobitý ráz – právě v Kroměříži najdete takových míst celou řadu.

Kategorie