Rebel Moon: Zrozená z ohně

Rebel Moon: Zrozená z ohně

Zack Snyder dostal prostřednictvím společnosti Netflix možnost zhmotnit své nejdivočejší fantazie.

Dokázal vytvořit franšízu, která nás bude provázet několik dalších dekád, nebo to dopadlo jako vždycky? 

Náhrada za Star Wars?

Star Wars jsou bezpochyby velkým kultem, i když aktuálně kultem s velmi pošramocenou pověstí. Disney sice v poslední době vydává relativně dobře stravitelné seriály, nicméně poslední trilogie rozhodně nepředstavovala kvalitativně uspokojivé uzavření této kouzelné ságy. 

Místo toho nám byl naservírován velmi těžce stravitelná večeře o třech chodech, z nichž z toho posledního je některým ortodoxním fanouškům špatně ještě dodnes.

Kdo však očekává, že nejnovější filmový přírůstek společnosti Netflix je snad lepší, ten bude nejspíš hodně zklamán. Rebel Moon totiž nízko nastavenou laťku posledními Star Wars filmy nejenže nepřekonává, ale je dokonce hluboko pod ní. 

Když dva dělají totéž, není to totéž

George Lucas dokázal ve své době vytvořit funkční fantaskní svět, do kterého se miliony fanoušků dodnes rádi vracejí. Jedná se totiž o živoucí místo, které působí dojmem, že to takto může kdesi daleko ve vesmíru opravdu fungovat.

Takovýto svět však Zack Snyder nevytvořil. Z jeho hlavy vypadla pouze generická směska, která cizopasí na mnohem známějších značkách. Prakticky vše, co je ve filmu k vidění, jsme již měli možnost shlédnout někde jinde, a to v lepším provedení. 

Nejvíc Snyder vykrádá z výše zmíněných Star Wars a ze Sedmi samurajů. Od nich obšlehl v podstatě celý příběh. Ten se točí okolo náboru dobrovolníků, jejichž úkolem má být ochrana zemědělské kolonie před nájezdníky. 

V Rebel Moon však hlavní hrdinové nečelí zločinecké bandě, ale ozbrojeným silám Mateřského světa, zdejší obdoby Galaktického impéria. Zlo je v tomto snímku ztělesněno hlavně admirálem Atticou, což je jeden z předních nácků Mateřského světa. 

Na rozdíl od banditů ze Sedmi samurajů má však admirál k dispozici nejen vojsko, ale také minimálně jednu bitevní vesmírnou loď. Základní premisa příběhu je tedy kompletně obšlehnutá a v tomto případě navíc nedává moc smysl.

To by se ale dalo taktně přehlédnout. Stačilo by, kdyby byli jednotliví námezdní ranaři opravdové osobnosti bavící dobrými vzájemnými dialogy. Ani toto však divák od Rebel Moon očekávat nemůže.

Všechny postavy jsou po všech stránkách nudné a nevýrazné. Často jim navíc chybí i uvěřitelná motivace. Lepší scénář by snad napsala i alfa verze ChatGPT.

Dvě hodiny zoufalství

Hlavní role se zde zhostila Sofia Boutella. Tu si diváci mohou pamatovat například z prvních Kingsmanů. V Rebel Moon hraje Koru, bývalou elitní vojandu Mateřského světa. Z trochu známějších jmen se ve snímku ještě objevili Charlie Hunnam a Djimon Hounsou. 

Ani jeden z představitelů se při natáčení evidentně moc nenadřel. V Rebel Moon příliš mnoho prostoru pro nějaké zázračné herecké výkony stejně není.

Film je pouze koláží uši trhajících dialogů a nepříliš povedených akčních scén. Pro někoho může být pozitivem vizuální stránka, nicméně ani v tomto případě nejde o nic extra. Televizní rozpočet je na výsledku znát.

Rebel Moon měl být původně další film ze světa Star Wars, alespoň tak si to Zack Snyder představoval. Ovšem ani u Disneye nejsou producenti takoví magoři, aby na tohle kývli. I na papíře muselo tohle dílo vypadat jako strašný guláš. 

Hlavouni Netflixu ovšem už mnohokrát ukázali, že jim nevadí vyhazovat peníze za blbosti, takže na nabídku Zacka Snydera nakonec kývli.

Rebel Moon příliš nenadchnul

Jestli se film bude rentovat, to se teprve uvidí. Úspěch na streamovacích platformách má trochu jiné parametry než v kinech. Na velkých plátnech by byl ale Rebel Moon dle dosavadních diváckých ohlasů nejspíš velký propadák. 

Uvidíme, jak na tom bude druhý díl, který by měl na televizní obrazovky dorazit někdy na jaře. Vzhledem ke kvalitám první části ale není příliš moudré dělat si velké naděje. Před dvojkou navíc ještě může vyjít necenzurovaná verze jedničky. 

Podle režiséra se má jednat o mnohem lepší dílo. Pravděpodobně to ovšem bude jen více nudy okořeněné trochou digitální krve. Zásadní změny ve scénáři se ale nejspíš čekat nedají. Na to je Rebel Moon příliš přímočarý.