3 nejslavnější filmoví piráti

3 nejslavnější filmoví piráti

Každý správný kluk alespoň jednou zatoužil po tom být pirátem. Možnost plout po širém moři a okrádat bezbranné obchodní lodě je velmi lákavá představa, nicméně realita byla a je přeci jen trochu drsnější.

Romantické představy o korzárech člověk ztratí nejpozději ve chvíli, kdy si o této problematice přečte pár naučných knih. I přesto je možné se alespoň občas zasnít a vnořit se do úžasného dobrodružství na vlnách oceánů, třeba prostřednictvím stříbrného plátna.

Romantika především

Filmů zabývajících se touto tématikou už od dob vzniku kinematografie vznikla pěkná řádka. Některé byly horší, jiné se těší zcela zaslouženě obdivu až dodnes.

Většinou se staly proslulé hlavně díky hlavním protagonistům, kteří se dokázali zapsat do podvědomí nejednoho diváka. A právě na tři nejslavnější filmové piráty se dnes podíváme.

Kapitán Hook

Kapitánu Hookovi patří čestné místo hlavního záporáku ve filmech o Petru Panovi. Příběh chlapce Petera Pana je slavný hlavně v Americe, nicméně znají ho i diváci u nás, a to hlavně z mnoho filmových adaptací původně divadelní hry.

Kapitán Hooka je možné poznat na první pohled. Krom svého pověstného dlouhého kníru má místo ruky hák. O ruku kapitán přišel během souboje právě s Peterem Panem a od té doby se zlotřilý pirát touží Peterovi pomstít.

Je jasné, že kapitán Hook není zrovna kladná postava, nicméně ne vždy jde o ztělesněné zlo. Hodně samozřejmě záleží na ztvárnění. V některých filmech se jedná spíše o komediální figurku, jindy je však záporákem se vším všudy.

Asi nejznámějším filmem, ve kterém se Hook objevuje, je stejnojmenný snímek Stevena Spielberga z roku 1991. V roli zlého piráta se zde objevila hvězda prvního kalibru, Dustin Hoffman. 

Dlouhý John Silver

Každý, kdo se alespoň trochu zajímá o piráty, musí bezpodmínečně znát Ostrov pokladů. A každý, kdo je seznámen s tímto románem, jistě moc dobře ví, kdo je to Dlouhý John Silver.

Tato postava je všeobecně známou nejen v literárním, ale i filmovém světě.

Vyloženě o této postavě nebyl natočen snad žádný snímek, nicméně postava Dlouhého Johna Silvera se objevila v obrovské fůře filmů. A není vůbec divu.

Vždyť jen původní román byl převeden na filmové plátno nesčetněkrát. Často se však Dlouhý John Silver objevil i ve filmech či seriálech, které neměly s Ostrovem pokladů takřka nic společného.

Autoři si však vypůjčili tuto postavu, aby příběhu dodali větší šmrnc. A obvykle se jim to podařilo.

Silver je totiž zrádný poděs s ikonickou dřevěnou nohou. Jeho postižení mu však neubírá na nebezpečnosti, právě naopak. Mezi nejslavnější herce, kteří Dlouhého Johna Silvera ztvárnili, patří například Robert Newton či Tim Curry.

Jack Sparrow

V žebříčku nejslavnějších pirátů filmového plátna nemůže samozřejmě chybět ani všemi mastmi mazaný Jack Sparrow.

Tento dnes již legendární ztřeštěný pirát ztvárněný Johnym Deppem je silně inspirovaný rockerem Keithem Richardsnem, který jen tak mimochodem hrál v pokračování Pirátů z Karibiku Jackova otce.

Jack Sparrow byl původně zamýšlený trochu jinak. Až improvizace Johny Deppa z něj udělala hlavní tahák celé série. Není proto vůbec divu, že si Depp za tuto roli vysloužil i nominaci na Oskara. 

Divácky vděčné téma

Piráti už asi navždy zůstanou vděčným filmařským tématem. Doba bukanýrů totiž patří mezi lákavá období lidských dějin. A nejspíš i proto jsou piráti na filmovém plátně jako doma.

Pirátské dobrodružství si můžete užítui na vaší firemní akci díky Treasure Hunt aktivitě Piráti z Pacifiku.